"Češka nije mogla drugačije"

Češka vlada žali zbog toga što Srbija povlači ambasadora iz Praga, ali nije mogla drugačije nego da prizna Kosovo, kazao je šef češke diplomatije Karel Švarcenberg.

Izvor: B92

Subota, 24.05.2008.

10:47

Default images

Češki predsednik Vaclav Klaus primio je juče ambasadora Srbije Vladimira Vereša kako bi mu izrazio svoje neslaganje sa odlukom vlade da prizna Kosovo. "Poštujem mišljenje predsednika. Meni je, takođe, žao što srpski ambasador odlazi, ali naša vlada nije mogla da odluči drugačije nego da Kosovo prizna", kazao je Švarcenberg za "Mladu frontu dnes".

I premijer češke Miroslav Topolanek se nada da korak koji je Srbija povukla i prema ostalim zemljama koje su priznale Kosovo (povlačenje ambasadora), neće narušiti odnose dve zemlje.

On je preko portparolke poručio da Češka nastavlja da podržava integraciju Srbije u evropske strukture.

Odluka češke vlade da prizna Kosovo izazvala je buru na češkoj političkoj sceni, koja već treći dan ne jenjava, a vlada će morati svoju odluku da pravda parlamentu početkom juna, iako je ne obavezuje njegovo mišljenje, pošto je priznavanje novih država isključivo u njenoj nadležnosti.

Šef čeških opozicionih nereformisanih komunista Vojteh Filip, kazao je sinoć češkoj televiziji da će njegova stranka na toj sednici u junu staviti na glasanje u Poslaničkom domu predlog zakona kojim bi baš zbog Kosova ubuduće nove države u Češkoj priznavao parlament.

"Pravno, odluka da Češka prizna Kosovo tako što s njim uspostavi diplomatske odnose završava se tek kada predsednik Češke imenuje ambasadora u Prištini. Mi smo zatražili od Vaclava Klausa da imenovanje Janjine Hžebičkove za ambasadora u Prištini blokira", objasnio je Filip.

Klaus: Kako sam se stideo

Češki predsednik Vaclav Klaus priznao je za "Mladu frontu Dnes" da se stideo kada je juče primio ambasadora Srbije u Pragu Vladimira Vereša, pred njegovo povlačenje u Beograd na konsultacije zbog toga što je Češka 21. maja priznala nezavisnost Kosova.

"Veoma su me uznemirile reči ambasadora Vereša da Srbi nisu doživljavali lično kada su Kosovo priznale zemlje kao Finska, Holandija ili Nemačka, ali da ih je korak češke vlade pogodio", rekao je Klaus u tekstu koji je naslovio "Kako sam se stideo".

Klaus je podsetio da on lično ne može da se pomiri sa tim što je Češka priznala Kosovo, i zato je pribegao gestu da Vereša primi, što je prema ocenama čeških diplomata vrlo neuobičajeno u državničkom protokolu.

"Mislio sam da ću ubrzanim pozivom srpskom ambasadoru pred neželjeni odlazak u Srbiju dati makar mali signal ljudima kod nas i u Srbiji da se u odnosu Čeha prema Srbima ništa ne menja", napisao je danas Klaus.

Češki predsednik je rekao da ga je Vereš podsetio na nekoliko bitnih momenata zajedničke istorije dve zemlje.

Klaus je istakao činjenicu da je prvi čehoslovački predsednik Tomaš Garig Masarik, za vreme Prvog svetskog rata, mogao da putuje po Evropi samo zahvaljujući tome što mu je Srbija dala pasoš, kao i da je nemački Gestapo za vreme Drugog svetskog rata proganjao u okupiranoj Jugoslaviji pristalice Masarika.

"Otac ambasadora studirao je posle rata u Pragu da bi ga naše vlasti poslali kući posle 1948. godine zato što nije hteo da se odrekne Tita u korist Staljina", napisao je češki predsednik.

Vaclav Klaus podsetio je čitaoce najtiražnijeg češkog dnevnika i na 1968. godinu i upad trupa Varšavskog pakta u Čehoslovačku kada je Jugoslavija bila jedina zemlja koja je proglasila mobilizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: