Protest zbog previsokih školarina

Oko 200 studenata Arhitektonskog fakulteta zaustavila je saobraćaj oko 14 sati u Bulevaru kralja Aleksandra, zahtevajući preispitivanje školarine od 240.000 dinara.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.05.2008.

15:30

Default images

Oni su tražili i poboljšanje uslova studiranja. Protestni skup obezbeđivala je policija, a studenti su nosili veliku parolu "Po 3.000 evra za propale reforme". Saobraćaj je normalizovan posle 20 minuta. Dekan Arhitektonskog fakulteta Vladimir Mako poručio je studentima da nema osnova za smanjenje školarine i da se žale Ministarstvu ili Vladi.

Radi se o samofinansirajućim studentima koji su potpisali ugovor i prihvatili uslove i cenu, rekao je Mako Tanjugu, nakon sastanka sa grupom protestanata, poručujući im da sledeći put obustave saobraćaj ispred Vlade Srbije ili Ministarstva prosvete.

To su adrese za iskazivanje nezadovoljstva, rekao je Mako i podsetio da država, kao osnivač fakulteta, duguje za tekuće održavanje, upozorivši i da onima koji ponovo izađu na ulicu preti suspenzija.

Akademci su nezadovoljni i odredbama Zakona o visokom obrazovanju kojim se određuje kvota za upis u narednu godinu studija za status budžetskog studenta.

Oni traže da svim studentima koji su u prvoj godini ostvarili 60 bodova, odnosno dali sve ispite na vreme, bude omogućen upis u narednu godinu o trošku države, što sada nije slučaj, jer samo 20 odsto samofinansirajućih akademaca, koji su ostvarili svih 60 bodova, može u narednoj godini da bude finansirano iz budžeta.

Takođe, prema važećim pravilima, samo sedam studenata moći će da upiše master studije o trošku države dok će ostali plaćati za sada nepoznatu cenu, rekla je Tanjugu Milena Stevanović iz grupe samoorganizovanih studenata.

Ona je najavila da će se studenti dogovoriti o daljim potezima, kako bi ostvairili svoje zahteve.

Skup je obezbeđivala policija i tokom protesta studenti su uzvikivali "Dole školarine", "Izlazite napolje", "Lopovi", držeći transparent sa natpisom "Po 3.000 evra za propale reforme".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: