Delegacija "Fijata" u Kragujevcu

U Kragujevac je doputovala delegacija italijanskog "Fijata" koja u Zastavi treba da sačini izveštaj sveukupnog stanja fabrike.

Izvor: B92

Utorak, 20.05.2008.

12:43

Default images

U Zastavu je doputovala grupa od 20 "Fijatovih" savetnika i stručnjaka koji bi u narednih 10 dana trebalo da sastave finansijsko-pravni i tehnološko-ekološki izveštaj o stanju u kragujevačkoj fabrici automobila. Na osnovu izveštaja, biće koncipiran ugovor koji bi krajem narednog meseca trebalo da potpišu srpska i italijanska auto kompanija.

"Fijatovim" ekspertima Zastava je otvorila takozvane sobe sa informacijama i na taj način učinila im dostupnim sve informacije o fabrici.

Oni će, s predstavnicima kragujevačkih fabrika automobila i kamiona, do kraja sedmice raditi na pripremi dokumentacije za potpisivanje ugovora o strateškoj saradnji, izjavio je generalni direktor Zastava vozila Zoran Radojević.

"Sutra stiže i tehnička ekipa Iveka, koja će boraviti u našoj fabrici kamiona", rekao je Radojević.

Prema njegovim rečima, u pratnji sedmočlane italijanske delegacije su i predstavnici Agencije za privatizaciju i konsultantske kuće "Diloit i tuš".

Svu pomoć u izradi izveštaja italijanskim kolegama pružiće i Zastavini stručnjaci. Radivojević je podsetio da je u aprilu Fijat sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja potpisao Memorandum o razumevanju i zajedničkom ulaganju u Zastavu, na osnovu kojeg bi torinska fabrika postala vlasnik 70 odsto imovine fabrike automobila, a država preostalih 30 odsto.

Naglasivši da je još rano razmatrati pravno-ekonomske i tehničko-tehnološke aspekte buduće saradnje, Radojević je najavio da će 27. maja u Zastavu doći i kooperanti Fijata da bi sa dobavljačima kragujevačke fabrike automobila sagledali mogućnosti za formiranje mešovitih preduzeća koja bi "pratila" proizvodnju Fijatovih automobila u Kragujevcu.

Radojević je ponovio da slede detaljne analize, "snimanje" stanja, sagledavanje mogućnosti prebacivanja novih tehnologija i mogućnosti prihvatanja postojeće infrastrukture.

On kaže da će se razgovarati i o petogodišnjem komercijalnom ugovoru koji Zastava ima sa Dženeral motorsom o sklapanju automobila "opel astra klasik" u Kragujevcu, a koje je trebalo da počne krajem ove godine.

Fijat, prema Memorandumu, namerava da u Kragujevcu do kraja 2009. počne proizvodnju potpuno novog modela automobila A klase, a planirani obim proizvodnje je 200.000 automobila godišnje.

U drugoj fazi, do kraja 2010. godine, Fijat bi trebalo da počne proizvodnju još jednog modela B klase, čime bi ukupna proizvodnja u Zastavi porasla na 300.000 vozila godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: