"Komplikovan trenutak za SPS"

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić kaže da se njegova stranka protivi poništavanju Sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom.

Izvor: FoNet

Utorak, 20.05.2008.

07:16

Default images

On je, komentarišući izjavu portparola DSS-a Andreje Mladenovića da će poništiti taj sporazum, naglasio da proces integracija sa EU treba nastaviti. "Odnos sa EU nije toliko jednostavan i poništavanje Sporazuma o pridruživanju se ne nalazi u dogovoru koji smo postigli sa koalicijom DSS-NS u načelu”, naglasio je Dačić.

"Želimo da Srbija bude član EU", naglasio je on i dodao da smatra da je sa EU potrebno razgovarati o svim spornim pitanjima, štiteći državne i nacionalne interese.

On je za televiziju Foks rekao da je njegovoj koaliciji bliže formiranje vlade sa koalicijom DSS-NS i SRS-om zbog državne i nacionalne politike, ali je DS bliži ideološki, za formiranja vlade levice. "Socijalistička partija Srbije se nalazi pred komplikovanim političkim trenutkom", rekao je predsednik SPS-a Ivica Dačić. On je rekao da se SPS nalazi pred odlukom da li da krene tradicionalnim ili novim, neizvesnim putem, i dodao je da nije lako ući u koaliciju sa onima koji su ih hapsili i zatvarali, navodeći da pri tom misli na DS.

Prema njegovim rečima, koalicija SPS-Partija ujedinjenih penzionera Srbije-Jedinstvena Srbija razgovara samo sa Demokratskom strankom Srbije-Novom Srbijom i Srpskom radikalnom strankom, a sa DS-om nije bilo razgovora na najvišem nivou.

"Insistiramo na principima socijalne pravde i harmonizaciji zakona i nastavku procesa evropskih integracija, uz zaštitu nacionalnih i državnih interesa", kazao je Dačić i dodao da je SPS protiv toga da se poništi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Upitan da li najavljeni dolazak predsednika Socijalističke internacionale Jorgosa Papandreua u Beograd predstavlja određenu vrstu pritiska na SPS da uđe u koaliciju sa DS-om, Dačić je rekao da pritisaka nije bilo.

Kada je reč o formiranju vlasti u Beogradu, on je naveo i da su tu dogovoreni principi saradnje sa koalicijom DSS-NS i SRS-om, ali da će, zbog kraćih rokova, do kraja nedelje razgovori biti završeni.

Ružić: Načela su načela, trebaju nam garancije

Funkcioner Socijalističke partije Srbije Branko Ružić kaže da su koaliciji oko te stranke "potrebne garancije" za formiranje vlade sa DSS-om i SRS-om, uprkos tome što je postignut visok stepen saglasnosti o principima za funkcionisanje takve vlade.

"Želimo detaljno da sagledamo šta sve stoji na stolu. Načela su nešto što je prihvatljivo svim relevantim političkim opcijama u Srbiji, osim možda Liberalno-demokratskoj partiji", rekao je on u emisiji Kažiprst Radija B92.

"Ono što ide od principa ka realizaciji tog sporazuma nešto je za šta nam trebaju garancije", kazao je Ružić. On je dodao da su garancije pre svega neophodne kada je reč o realizaciji principa socijalne pravde, za šta su potrebni fondovi.

Ružić, koji je i predsednik izvršnog odbora socijalista, istakao je da SPS nije za poništavanje Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom unijom, dodajući da treba postaviti i pitanje ko je sve učestvovao u izradi tog dokumenta.

"I neki koji su u predizbornoj kampanji stavljali taj sporazum na stub srama radili su na tom dokumentu", kazao je Ružić.

On je rekao da razgovori koje koalicija oko socijalista vodi na lokalnom nivou ne moraju biti uvertira u formiranje državne vlasti.

Ružić nija mogao da potvrdi, ali ni da demantuje da će o formiranju nove vlade danas razgovarati predsednik SPS-a Ivica Dačić, lider DSS-a Vojislav Koštunica i zamenik predsednika radikala Tomislav Nikolić.

DS i DSS o poništavanju SSP-a

Demokratska stranka pozvala je tehničkog premijera Srbije i lidera DSS-a Vojislava Koštunicu da se izjasni da li ostaje pri predizbornom obećanju da će novi parlament na prvoj sednici poništiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Ako ne traži poništavanje SSP-a, onda krši svoje predizborno obećanje i pritom svesno ponovo obmanjuje birače zarad pukog opstanka na vlasti sa 11,5 odsto podrške, navedeno je u saopštenju DS-a.

Stranka podseća da su Koštunica i DSS na brutalan način optužili predsednika Srbije i DS-a Borisa Tadića da je izdajnik i da je potpis na SSP Judin pečat.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da je stav te stranke po pitanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU jasan i da je DSS za njegovo poništavanje.

"DS postavlja pitanje na koje je unapred cela javnost dobila odgovor, jer smo i juče jasno saopštili da smo za poništavanje potpisanog SSP-a", rekao je Mladenović.

Mladenović je ponovio da je "126 mandata više od 102, o kojima govori DS".

"Sama pomisao DS-a da će preuzeti apsolutnu vlast u zemlji udarila im je u glavu i zato im se neprestano priviđa da je 102 mandata više od 126", kazao je Mladenović.

"Pritom, ako se DS nada da će pokvariti pregovore koji se vode o formiranju nove nacionalne vlade ubrzo će se jasno videti da su njihove nade uzaludne", rekao je on.

Mićunović: SSP pravi test za novu vladu

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović izjavio je da predstavnici "evropske liste" čekaju konačne rezultate izbora, "jer tek tada predsednik države i nosilac liste formalno može da počne pregovore".

"Ovim drugima se žuri, jer su nesigurni da će uspeti da opredeljenost građana za EU nekom aritmetikom pretoče u nešto što je de fakto odlaganje razgovora sa EU", ocenio je Mićunović za Novosti.

"Kada je reč o Hagu, mislim da to neće biti prepreka za SPS. Tu saradnju definiše zakon, ona je neophodna. Mnogi su tamo otišli dobrovoljno, a sud će reći da li je i koliko ko kriv", rekao je Mićunović.

Mićunović je ocenio da će pravi test za formiranje nove vlade biti izjašnjavanje u parlamentu o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

"Većina poslanika glasala bi za potvrdu ovog dokumenta", rekao je on, i ukazao da će vlada "dobrim delom zavisiti od toga da li će predsednik Skupštine stavljati na dnevni red SSP ili ne".

"A, ako se SSP ratifikuje, svaki prigovor radikala i DSS-a da taj dokument šteti državi pada u vodu i oni ostaju bez argumenta zašto ne treba ići u EU", kazao je Mićunović.

Na pitanje kada bi socijalisti stavili uslov da se povuku tužbe protiv porodice Milošević, kakav bi odgovor dobili, Mićunović je rekao da "to ne može biti uslov, jer je to u nadležnosti pravosudnih organa".

M. Nikolić: Moguće poravnanje

Ako Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije uđu u koaliciju, biće to dobar početak da se zaleče i razlike između miloševićevskog i postmiloševićevskog režima, jer će u jednom času i u vlasti i u opoziciji biti po dve partije koje su bile na suprotnim stranama, rekao je analitičar Milan Nikolić.

"U jednom času imaćete dve partije koje su bile na suprotnoj strani - SPS i DS, a takođe, verovatno u opoziciji, DSS i radikale", smatra on.

"Znači, na obe stane ćemo imati poravnanje, izvesno popravljanje odnosa, opraštanje bivših razlika i novo građenje koalicija koje mogu dovesti do toga da se razlike, koje su bile u jednom času ogromne i presudne, ublaže", rekao je Nikolić Tanjugu.

On je dodao da je to dobar put, ukoliko vodi ka nacionalnom smirivanju tenzija i nekoj vrsti pomirenja, jer ono znači "zakopavanje ratnih sekira", ali ne i negiranje razlika.

Prema Nikolićevim rečima, dobro je da u politici postoje različiti pogledi, mišjenja i rešenja za različite probleme, i te razlike ne treba uklanjati.

"One su dobrodošle u demokratiji i znače manju mogućnost grešaka, a, sa druge strane, dobro je da se unutar tih polemika zauvek 'zakopaju ratne sekire' i etikete ko je nacionalni izdajnik, a ko nije, i slično", ocenio je Nikolić i dodao da je ideja nacionalnog pomirenja dobra kao i dobra šansa da se to ostvari u dogledno vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: