Tadić za nacionalno pomirenje

Lider Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da je Srbiji potrebna socijalno odgovorna vlada, formirana na bazi nacionalnog pomirenja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.05.2008.

15:10

Default images

"Moj posao je da napravimo nacionalno pomirenje u Srbiji, da se političke snage 90-ih i političke snage koje su vodile Srbiju nakon 2000. godine objedine oko zajedničkih ciljeva, da umirimo stanovništvo, tenzije i nesporazume, da teške reči padnu u zaborav i da pokušamo da u sledeću deceniju uđemo kao stabilna i prosperitetna zemlja", rekao je Tadić u Staroj Pazovi.

Tadić je novinarima, kod štanda liste Za evropsku Vojvodinu, rekao da će sa Socijalističkom partijom Srbije razgovarati o formiranju vlade, i podržao saradnju socijalista i stranaka liste Za evropsku Srbiju na lokalnom nivou, koja je već dogovorena u nekim opštinama.

On je ponovo izrazio uverenje da će lista Za evropsku Srbiju formirati novu vladu Srbije, koja će biti rukovođena principima socijalne pravde, i istovremeno braniti evropski put države i njen teritorijalni integritet.

Prema njegovim rečima, lista Za evropsku Srbiju, čiji je nosilac bio, spremna je da formira vladu sa svim strankama koji žele evropsku Srbiju, da brane integritet zemlje, da otvore radna mesta, i koje neće obmanjivati građane lažnom nacionalnom politikom.

"Stranke koje su u kampanji pretile i delile građane na izdajnike i patriote dobile su mizeran broj glasova, ali ne radujem sa ja izbornom porazu svojih političkih protivnika. Nemam nijednu lošu reč za njih i, ako promene politiku, i njima ću pružiti ruku", rekao je Tadić.

On je obećao da će se naredna vlada Srbije rukovoditi principima socijalne pravde i da će učiniti sve da teret razvoja društva ne pada samo na penzionere, seljake ili radnike, već da bude pravilno raspoređen.

"Mislim da se vlada može formirati samo ako napravimo realan plan kako ćemo obezbediti radna mesta i penzije, kako ćemo privući investicije, ne samo kako ćemo dve ili tri milijarde evra godišnje privlačiti u Srbiju, već kako ćemo ići prema pet milijardi, jer samo tako penzije mogu dostići visinu od 70 odsto plata. Sve ostalo bila bi pokvarena laž i obmanjivanje građana", istakao je Tadić. Osvrćući se na oštru retoriku i uvredljiv jezik kome su neke stranke ostale sklone i nakon završetka izborne kampanje, Tadić je rekao da su građani pokazali šta misle o takvim strankama tako što su im poklonili "mizeran" broj glasova.

"DSS je prekršila svoja predizborna obećanja jer je ta stranka govorila, sa brutalnošću koja je nezapamćena na izborima u Srbiji, da su svi oni koji su potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju izdajnici koje treba motkama utući, a sada ta stranka govori da neće poništavati taj sporazum. Dobro je da ta stranka to kaže, ali je loše da obmanjuje građane", ocenio je lider DS-a.

"Ja mislim da se lažima ništa ne može postići i da tako ne može da se vodi politika. Tako isto mislim da se vlada ne može formirati na lažnim obećanjima", poručio je Tadić.

On se i u razgovoru sa građanima u Rumi osvrnuo na pitanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Tadić je rekao da javno postavlja pitanje onima koji su se protivili potpisivanju tog dokumenta da li ostaju pri stavu da će ga poništiti posle izbora i dodao da očekuje odgovor na to pitanje u roku od 24 sata.

DS: Konačni rezultati, pa pregovori

DS će, posle saopštavanja konačnih rezultata parlamentarnih izbora u Srbiji, intenzivirati konsultacije i započeti formalne razgovore o formiranju republičke vlade.

Kako saopštava Demokratska stranka, ona će stupiti u pregovore sa strankama koje bi činile stabilnu, programski jedinstvenu vladu koja će voditi Srbiju u naredne četiri godine.
DS saopštava da su u dosadašnji neformalnim konsultacijama vođeni razgovori sa programski bliskim strankama, a sa koalicijom okupljenom oko Socijalističke partije Srbije vođeni o formiranju vlasti na nižim nivoima, odnosno na nivou opština i gradova.

"Povodom učestalih spekulacija medija o načinu i toku pregovora o formiranju buduće republičke vlade, saopštavamo da lista Za evropsku Srbiju čini sve kako bi se došlo do evropske i nacionalno odgovorne vlade koja će se zalagati za principe socijalne pravde", piše u saopštenju.

"DSS i NS da prestanu sa obmanjivem"

Portparol Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je da ta stranka poziva Demokratsku stranku Srbije i Novu Srbiju da prestanu da obmanjuju javnost lažnim informacijama o formiranju vlade.

Trivanova je rekla da je "smešno da o tome govore najveći gubitnici na ovim izborima i licemerno da oni koji su dobili 30 mandata govore o budućnosti zemlje i da se stavljaju u ulogu onih koji će voditi Srbiju naredne četiri godine".

Lista Za evropsku Srbiju će, smatra ona, shodno činjenici da je dobila apsolutnu većinu na izborima, preuzeti odgovornost i formirati vladu koja će voditi Srbiju u narednim godinama.

Dinkić: I Republika i Beograd ili opozicija

G17 plus neće učestvovati u vladi ako bude postignut dogovor sa Socijalističkom partijom Srbije samo na republičkom nivou, a ne i na nivou Beograda, izjavio je lider te stranke Mlađan Dinkić.
Boris Tadiæ, Mlaðan Dinkiæ (FoNet, arhiva)
On je za B92 rekao da bi ta stranka, međutim, mogla da podržava manjinsku vladu koju bi formirale stranke okupljene oko Demokratske stranke i stranke okupljene oko Socijalističke partije Srbije.

Dinkić je ubeđen da će polovinom juna biti formirana Vlada Srbije, a da će krajem tog meseca biti ratifikovan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Tadić nudi Ugljaninu saradnju

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić uputio je pismo lideru Bošnjačke koalicije za evropski Sandžak Sulejmanu Ugljaninu, u kojem ga poziva da zajedno rade na formiraju parlamentarne većine i vlade, javlja novopazarska Regionalna TV. Tadić je istakao da su programski i izborni ciljevi Bošnjačke liste za evropski Sandžak u velikoj meri podudarni sa opredeljenjem najvećeg broja građana, navodi se na sajtu Regionalne TV.

"Ubeđen sam da bi bilo u interesu bolje budućnosti naše zemlje da se Koalicija za evropski Sandžak i Lista za evropsku Srbiju nađu u okviru nove vlade Republike Srbije koju će podržati parlamentarna većina koja se zalaže za brži ekonomski razvoj", navodi se u pismu Tadića.

Lider Bošnjačke liste za evropski Sandžak Sulejman Ugljanin obavestio je Borisa Tadića da je ta koalicija spremna da radi sa svima koji žele da se angažuju na ostvarenju programskih ciljeva Bošnjaka u Srbiji.

U odgovoru na Tadićev poziv da zajedno formiraju parlamentarnu većinu i vladu, Ugljanin kaže da mu je drago da je Tadić konstatovao da Bošnjačka lista za evropski Sandžak i Lista za evropsku Srbiju imaju iste programske vrednosti.

Blic: Dačić sa predstavnicima DS-a

Predstavnici SPS-a i DS-a su u subotu, odmah po povratku Ivice Dačića iz Moskve, održali sastanak, piše Blic.

Kako navodi Blic, sastanak je trajao do dva ujutro, a razgovaralo se o tome kada će se krenuti u zvanične pregovore o vladi.

"Predstavnici SPS-a koji se zalažu za saradnju sa demokratama na sastanku su naveli da im je potrebno vremena i napravili su redosled koraka koji će dovesti do zvaničnih pregovora sa DS-om", navodi izvor Blica.

SPS bi danas ili sutra trebalo da nastavi pregovore o formiranju nove vlade sa SRS-om i narodnjačkom koalicijom.

Predstavnici demokrata i socijalista već su započeli pregovore na lokalnom nivou.

U Inđiji je pao prvi dogovor, a predstavnici gradskih odbora Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije u Nišu sastali su se juče u sedištu niških demokrata, gde su započeli razgovore o saradnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: