Bez Draškovića na Ravnoj gori

Danas održan Ravnogorski sabor, kojim se od 1990. obeležava godišnjica ustanka jedinica pod vođstvom Draže Mihailovića. Lider SPO-a Vuk Drašković nije prisustvovao saboru.

Izvor: Tanjug

Subota, 17.05.2008.

10:02

Default images

Članica te asocijacije i šefica Informativne službe Srpskog pokreta obnove Milena Popović objašnjava za B92 kako će ovogodišnji program biti organizovan. Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, utemeljivač Sabora, ove godine nije se obratio poklonicima četničkog pokreta i Mihailovićeve Jugoslovenke vojske u otadžbini.

U pismu Draškovića, koje je pročitano u okviru svečanog programa, on je naveo da mu je drago zbog toga što je Ravnogorski sabor od partijske proslave SPO prerastao u opšte srpsku manifestaciju.

On je ocenio da time "Ravna gora postoje simbol cele Srbije, što je SPO i želeo još od početka teške borbe za istinu o đeneralu Mihailoviću i jugoslovenskoj vojsci u otadžbini".

Program je, umesto Draškovića, vodio predsednik Asocijacije za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta i funkcioner SPO-a Aleksandar Čotrić.

Osim odsustva lidera SPO, ovogodišnji sabor obeležio je još jedan kuriozitet - svečani program je održan u Spomen-domu Ravnogorskog pokreta, umesto na uobičajnoj lokaciji kod spomenika Drži Mihailoviću.

Dok je trajao program većina učesnika Sabora okupila se kod spomenika Mihailoviću i negodovala što se odustalo od prakse da na saboru govori lider SPO.

Među učesnicima sabora razvila se žučna rasprava zbog političkog kursa na kome se trenutno nalazi SPO, odnosno mogućnosti da ta stranka stupi u koaliciju sa Socijalističkom partijom Srbije.

Jedni su glasno iskazivali lojalnost Draškoviću, dok su drugi ocenjivali da je približavanjem strankama socijaldemokratske orijentacije izneverio ideju četništva, budući da je Mihailovićev pokret, osim što je bio antifašisatički, bio i antikomunistički.

Sabor je održan uz uobičajnu ikonografiju - četničke pesme i zastave, maskirne uniforme, simbole i suvenire četničkog pokreta, ali je broj učesnika najmanji od ustanovljenja Sabora 1990. godine.

Sabor je održan pod nazivom "Istinom do pomirenja", a od ove godine organizator je novoosnovana Asocijacije za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: