Beograd: Trojni "načelni" dogovor

Četiri dana posle izbora, DSS-NS, SRS i koalicija okupljena oko SPS-a saopštili su javnosti da su blizu dogovora o preuzimanju vlasti od demokrata u Beogradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.05.2008.

07:48

Default images

Na zajedničkoj konferenciji novinarima je rečeno da su tri strane postigle dogovor o principima na kojima će funkcionisati vlast u Beogradu, ali da će razgovori o konkretnim kadrovskim rešenjima biti nastavljeni.

Portparol DSS-a Andreja Mladenović i kandidat Srpske radikalne stranke za gradonačelnika Beograda Aleksandar Vučić nisu krili optimizam kada je o ishodu ovih razgovora reč. Uzdržaniji u iznošenju takvih emocija bili su predstavnici koalicije koju okuplja SPS.

Konferencija za novinare, od koje se, sudeći prema broju novinara i publike, puno očekivalo, održana je u hotelu Holidej in.

Ispred hotela, grupa omladinaca SRS-a aplaudirala je i pozdravljala dolazak Aleksandra Vučića, a zatim je ušla i na konferenciju za novinare, dok su mu članovi pokreta "Evropa nema alternativu" zviždali. Oni su nosili transperent "Ne dam ti Beograd".

U malom prostoru sa velikim brojem novinara i publike, učesnici u razgovorima o novoj vlasti u Beogradu saglasili su se o postignutim principima i najavili novu rundu razgovora o kadrovskim rešenjima.

Svi su, kako kažu, optimisti, kada je o postizanju dogovora reč. Aleksandar Vučić nije bio spreman da precizira da li je on kandidat te koalicije za prvog čoveka Beograda.

"Prosto bi bilo neukusno da se ja izjašnjavam o tome, jer to će se pokazati na sednici Skupštine grada uskoro, zato ne bih sada govorio o kadrovskim rešenjima, ali je besmisleno da na taj način o sebi čovek govori", naveo je Vučić.

Na pitanje da li je spreman da preuzme ulogu gradonačelnika, Vučić odgovara: "Kandidovao sam se za to i mislim da mogu da učinim da Beograd krene napred".
Vuèiæ i MLadenoviæ na konferenciji (Beta)
Zadovoljstvo tokom razgovora i odabirom partnera na nivou grada nije krio ni portparol DSS-a Andreja Mladenović.

Upitan zbog čega o rezultatima tih razgovora ne govori Aleksandar Popović, iako je u njima učestvovao, Mladenović je odgovorio da je posredi "zdravstveni razlog".

"Gospodin Popović nije ovde danas samo iz zdravstvenih razloga, ali bi danas sigurno bio ovde, tako da je to ovde jedini problem", rekao je on.

"Gospodin Popović je započeo te pregovore, on je bio kandidat za gradonačelnika, dalje razgovore će nastaviti naši predsednici gradskih odbora. Predsedištvo stranke je na sinoćnjoj sednici potvrdilo našu podršku da gospodin Vučić bude kandidat za gradonačelnika", rekao je Mladenović. Daleko uzdržaniji u iskazivanju emocija kada je o izvesnosti dogovora o Beogradu reč bio je šef beogradskih socijalista Aleksandar Antić.

On međutim taj utisak uzdržanosti odbacuje, tvrdeći da je optimista, da su, kako kaže, najteži koraci u pregovorima učinjeni i da će narednih dana konačno biti definisana i kadrovska rešenja.

"Ja to ne bih karakteristao kao suzdržanost, nego kao ozbiljnost. Potpuno smo ozbiljni, metodološki, kako da kažem, pripremljeni za ove razgovore, očekujemo ozbiljne razgovore i kao što sam rekao veliki sam optimista da će ti razgovori biti u potpunosti uspešni", kaže on.

"Ja razgovaram sa vama tako kako razgovaram i vi sada mene ovde najmanje poznajete, pa vam ja možda delujem suzdržano", rekao je Antić.
Protest protiv Vuèiæa (Beta)
Konferenciju za novinare obeležio je i verbalni sukob predstavnika pokreta "Evropa nema alternativu" Srećka Šekeljića s Aleksandrom Vučićem.

Šekeljić je poručio Vučiću da će, ukoliko on bude postao gradonačelnik Beograda, početi građanski protesti. Prema oceni Šekeljića, izbor Vučića za gradonačelnika i formiranje vlasti koalicije SRS-DSS i SPS predstavljalo bi izrugivanje izbornoj volji građana.

Odgovarajući Šekeljiću, Vučić je rekao da će radikali sačuvati izbornu volju građana Beograda. Vučić je rekao da će građani Beograda dobiti vlast kakvu žele.

G17 plus: SPS ne može da sedi na dve stolice

Predsedništvo G17 plus predložilo je danas Glavnom odboru da ne prihvati učešće u vladi sa Socijalističkom partijom Srbije ukoliko ta stranka u Beogradu formira vlast sa Srpskom radikalnom strankom ili podrži kandidata radikala za gradonačelnika glavnog grada.

"Socijalistička partija Srbije ne može da sedi na dve stolice. Ta stranka treba hitno da odluči da li želi da bude u timu koji Srbiju
ubrzano vodi ka Evropskoj uniji ili sa onima koji bi je gurnuli u izolaciju i neizvesnost", navodi se u saopštenju G17 plus.

U saopštenju se dodaje da je Beograd prestonica evropske Srbije i motor njenog razvoja i da, zbog toga, G17 plus neće učestvovati u
republičkoj vladi sa onima koji bi na bilo koji način kočili razvoj Srbije.

Alimpić: Komplikovani pregovori

Vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić uveren je da će se nastaviti pregovori između stranaka koje su prešle cenzus na izborima za odbornike gradske skupštine, ocenivši da sve "neće biti rešeno za nekoliko dana".

Odgovarajući na pitanje novinara o najavama o tome da će budući gradonačelnik Beograda biti kandidat Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić, on je rekao da "neće sve biti rešeno za nekoliko dana". Proteći će nekoliko nedelja, ako ne i meseci, dok se ne postigne dogovor o koaliciji na gradskom nivou, izjavio je on.

"Pregovori umeju da se iskomplikuju, naročito kada se pređe sa principa na pitanje kadrovskih rešenja", kazao je Alimpić na konferenciji za novinare u Starom dvoru.

"Uobičajeno je kod nas da pregovori umeju da se iskomplikuju, naročito kad se sa principa pređe na kadrovska pitanja", rekao je Alimpić, dodavši da on ne vodi nikakve pregovore i da čeka da ga odborničke grupe obaveste o eventualnim koalicionim dogovorima.

On je objasnio da će posle objavljivanja konačnih rezultata izbora u konsultacijama sa šefovima odborničkih grupa zakazati konstitutivnu sednicu, na kojoj će biti izabran predsednik gradske skupštine.

"Kakva će koalicija biti sastavljena, saznaćemo na samoj sednici kad bude obavljeno tajno glasanje", rekao je Alimpić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

218 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: