Usvojen memorandum o budžetu

Vlada Srbije usvojila je Memorandum o budžetu i ekonomskoj i fiskalnoj politici za narednu godinu, sa projekcijama za 2010. i 2011.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.05.2008.

15:15

Default images

Pošto su potvrdili i Memorandum o strateškom partnerstvu italijanskog Fijata i Zastave iz Kragujevca, ministri odlazeće Vlade omogućili su da sutra počne rad na ugovoru kojim će najavljeno oživljavanje automobilske industrije biti i formalno potvrđeno.

Jednoglasno i u prisustvu svih ministara Vlada je potvrdila memorandum o saradnji sa italijanskim Fijatom, čime je omogućeno da već sutra počne rad na finalizaciji ugovora sa italijanskom kompanijom.

Prvi potez vlade, prema rečima ministra Mlađana Dinkića, biće pretvaranje dugova Zastave u kapital i transformacija iz društvenog u državno preduzeće, doduše nakratko.

"Svi ministri tehničke vlade dali su podršku Memorandumu o budžetu, kojim se definišu strateški pravci. Jednoglasno usvojeni memorandum određuje strateške pravce privrede u naredne tri godine. Do 2011. predviđa se inflacija od samo četiri odsto, stabilan dinar, održavanje dinamike privrednog rasta, povećanje plata i penzija i, kako je najavljeno, najveći investicioni ciklus u istoriji Srbije, od 10 milijardi evra godišnje. Preduslov za ostvarenje plana je nastavak evropskih integracija i finansijska pomoć Evropske unije", izjavio je Dinkić.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je, na konferenciji za novinare posle sednice vlade, rekao da se memorandumom strateški određuju pravci razvoja naše zemlje.

"Memorandumom se definiše makroekonomska stabilnost, niska inflacija, održavanje kursa dinara, dalje ubrzanje privrednog rasta i najveći investicioni ciklus u istoriji Srbije", rekao je Đelić.

On je naveo da je namera da se stopa inflacije sa prošlogodišnjih 10,1 odsto smanji na četiri odsto 2011. godine čime bi Srbija, i u tom domenu, bila na nivou članica EU.

Istovremeno, kako je naveo, predviđeno je dalje smanjenje učešća javne potrošnje u bruto domaćem proizvodu, i to sa 43,8 na oko 40 odsto BDP-a.

To znači da će javne finansije biti izbalansirane, sa blagim suficitom pri kraju perioda, da Srbija, ukoliko se potvrdi ovakav kurs ekonomske politike, neće ni na koji način imati dužničku krizu, već će sve lakše otplaćivati dug, dok će se javni dug smanjiti na oko 20 odsto BDP, što je jedna od najnižih stopa u Evropi, naveo je vicepremijer. Prema njegovim rečima, predviđena stopa ekonomskog rasta za 2009. i 2010. godinu je 6,5 odsto i ubrzanje u 2011. godini na 7,5 odsto.

"Očekujemo da jedan ovakav privredni rast dovede do povećanja bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika sa 5.400 dolara krajem 2007. godine na 9.300 dolara 2011. godine, što predstavlja porast od 70 odsto", rekao je Đelić.

Prema njegovom mišljenju, jak makroekonomski okvir i privredni rast daju bazu za najveći investicioni ciklus u istoriji Srbije, pa je tako Memorandumom predviđeno da se svake godine u Srbiji investira oko 10 milijardi evra.

Trećina ovih sredstava biće obezbeđena iz javnih finansija, a namera je da se taj novac iskoristi za Koridor 10, autoput do Crne Gore, obilaznicu oko Beograda, ali i za izgradnju mostova.

On je predočio da će druga trećina sredstava biti obezbeđena iz direktnih investicija, dok će ostatak novca predstavljati zaduživanje kod međunarodnih finansijskih institucija i na tržištu kapitala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: