Đelić: Značajna sredstva od EU

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je da odluka EU o Investicionom okviru za zapadni Balkan omogućava veće investicije u infrastrukturu regiona, a time i Srbije.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 15.05.2008.

13:51

Default images

Đelić je ocenio da je današnja odluka ministara finansija Evropske unije veoma značajna. Ministri EU usvojili su plan koji ne predviđa dodatne fondove za region, ali bi trebalo da olakša i ubrza investicije i odobravanje kredita za infrastrukturne projekte.

"Naša zemlja je već dobila 2,2 milijarde evra od Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke za infrastrukturu. Radi se, na primer, o 400 miliona evra za puteve, 250 miliona evra za železnicu i 200 miliona evra za EPS", rekao je Đelić.

On je naveo da bi Srbija, odnosno buduća vlada i skupština, trebalo što pre da ratifikuju 200 miliona evra zajmova ovih finansijskih instucija za puteve i oko 80 miliona evra za kliničke centre u Srbiji.

"Potrebno je usvojiti novi zakon o koncesijama za lokalnu infrastrukturu i naravno, dati prioritet koridoru 10, autoputu do granice sa Crnom Gorom, kao i putevima koji će obezbediti bolji život svih građana", rekao je Đelić ukazujući da se ne sme zaboraviti ni obilaznica oko Beograda.

Đelić je najavio da će ovog vikenda predvoditi delegaciju Srbije kao guverner u EBRD i da će zatražiti da se ubrzaju pregovori oko jednog kredita za železnicu od 100 miliona evra i za Nacionalni investicioni plan od 50 miliona evra.

Upitan šta se dešava sa kreditima u slučaju da država ne dobije proevropsku vladu, Đelić je rekao da je uveren da će postojeći krediti biti održani.

"Naravno, jedna antievropska vlada ne može očekivati podršku Evrope. Sa druge strane, proevropska vlada, koju ja očekujem, obezbediće značajna sredstva i plan je da se četiri milijarde u naredne četiri godine usmere u nacionalnu infrastrukturu", rekao je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: