Vučić gradonačelnik Beograda?

Radikali su praktično postigli dogovor sa DSS-om i SPS-om o formiranju vlasti u Beogradu, saznaje B92. Prema tom dogovoru, Aleksandar Vučić će biti novi gradonačelnik.

Izvor: B92

Sreda, 14.05.2008.

14:46

Default images

Kako nezvanično B92 saznaje iz više izvora, finalizacija danas postignutog dogovora se predviđa za četvrtak pre podne. Zajednička konferencija radikala, DSS-a i socijalista biće održana sutra u 14 sati u beogradskom hotelu "Holidej In". B92 nezvanično saznaje da je postignut dogovor o programskim principima i nastavku pregovora.

Generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić nije želeo da agenciji Beta potvrdi ni demantuje informaciju o gradskoj koaliciji SRS, DSS i SPS. On kaze da će novinari moći da postave sva pitanja na sutrašnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnika te tri liste.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je Tanjugu da je ta stranka podržala Aleksandra Vučića iz Srpske radikalne stranke za gradonačelnika Beograda.

"DSS je održala dva kruga konsultacija o konstituisanju vlasti u glavnom gradu i podržala Vučića za gradonačelnika", rekao je Mladenović.

Inače, predstavnici Srpske radikalne stranke i koalicije okupljene oko socijalista prethodno su razgovarali o formiranju gradske vlasti u Beogradu. Iako je bilo najavljeno, na pregovorima u SRS-u nije se pojavio kandidat za gradonačelnika DSS-a Aleksandar Popović.

Predsednik Gradskog odbora SRS-a Nemanja Šarović rekao je da se razgovaralo o principima formiranja gradske vlasti, ali ne i o detaljima i podeli vlasti. U razgovorima je učestvovao i Aleksandar Vučić, koji nije izlazio pred novinare.

Aleksandar Antić iz SPS-a kazao je da su se u skladu s dobrim običajima da se posle izbora razgovara o formiranju vlasti, odazvali pozivu Aleksandra Vučića.

"Došli smo do onog zaključka do kojeg mislim da su došli svi građani Beograda, da su građani svoj glas dali na izborima, da su glasali za promene i da nova gradska vlast treba da se konstituiše što pre u interesu građana Beograda", kazao je Antić.

Mada je bilo najavljeno, u sedište SRS-a nije došao Aleksandar Popović iz DSS-a, a umesto njega na razgovorima je bio sadašnji predsednik IO DSS-a Jovan Palalić, koji nije želeo da daje izjave za medije.

Dulić sumnja u dogovor

Član Predsedništva Demokratske stranke Oliver Dulić izrazio je rezervu povodom stranačkih kalkulacija da će Aleksandar Vučić iz Srpske radikalne stranke biti novi gradonačelnik Beograda.

"Ne verujem da je to tačno, ne znam što se žuri da se formira gradska vlast pre republičke", rekao je Dulić u Poligrafu B92.

Prema njegovoj oceni, treba sačekati sutrašnju zajedničku konferenciju za novinare SRS, DSS i SPS, da se vidi ko je formirao većinu u Skupštini grada Beograda.

"Mislim da je pitanje grada vrlo važno i biće vezano za pitanje sastava buduće vlade i većine u Skupštini Srbije", rekao je Dulić.

"Takva koalicija bi bila pogubna"

Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan je izrazila večeras očekivanje da će Beograd dobiti demokratsku vlast, kao i da bi formiranje koalicije SRS, DSS i SPS na gradskom nivou bilo pogubna za Beograd i njegove građane.

Komentarišući navode da je dogovoreno formiranje koalicije SRS, DSS i SPS u Beogradu, Trivanova je rekla da treba videti da li je reč o definitivnom dogovoru ili samo o dogovoru o političkim principma.

"Očekujem da će u narednim danima ipak, pošto nije reč o konačnom dogovoru, prevladati razum i da će Beograd dobiti demokratsku vlast", kazala je ona.

Trivanova je rekla da su Beograđani na izborima jasno rekli "da" evropskom Beogradu, započetim reformama i Beogradu kao evropskoj metropoli.

Ona je rekla da bi formiranje koalicije SRS, DSS i SPS i izbor Aleksandra Vučića za gradonačelnika Beograda predstavljalo "šamar" građanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

183 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: