U Srbiji šestina bez osnovne škole

Od oko 7,5 miliona građana Srbije, bez Kosova, više od 1,2 miliona nema osnovno obrazovanje, a 3,5 odsto potpuno je nepismeno, piše časopis "Biznis i finansije".

Izvor: B92

Utorak, 13.05.2008.

12:34

Default images

Prema podacima Zavoda za statistiku, više od 227.000 žitelja Srbije potpisuje se palcem, 126.127 građana Srbije završilo je od jednog do tri razreda škole, dok 898.847 stanovnika ima između četiri i sedam razreda osnovne škole.

Rezultati testova čitanja u Srbiji pokazali su da je 40 odsto onih koji se izjasne kao pismeni, u stvari, nepismeno, dok je na testu pisanja taj procenat još veći.

Procenat nepismenih u čitavoj Evropi je 1,5 odsto, a u Sloveniji ima oko 0,6 odsto nepismenih.

Više od polovine odraslih građana Srbije je, kada je o stepenu obrazovanja reč, u rasponu od nepismenih do nesvršenih srednjoškolaca - 3,5 odsto stanovništva je nepismeno, 6,5 odsto ljudi nikada nije išlo u školu, 22 odsto državljana nema kompletno osnovno obrazovanje, a 24 odsto Srba nema završenu srednju školu.

Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj se za poslednjih 15 godina smanjio broj visokoobrazovanih, danas sedam odsto građana ima fakultetsku diplomu.

Godišnje u Srbiji ostane nepopunjeno 10.000 slobodnih mesta u srednjim školama, iako je to školovanje besplatno, a prema procenama, kapaciteti 15 raspoloživih škola za obrazovanje odraslih tek za 150 godina mogli bi da opismene nepismene i polupismene.

Srbija, sa oko 3,8 odsto bruto nacionalnog dohotka odvojenog za oko pola miliona đaka, spada među zemlje s najnižim izdvajanjem za obrazovanje u Evropi.

U većini evropskih zemalja ta izdvajanja su dvostruko veća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: