NUNS: Prljava kampanja

Predizborna kampanja bila je uvredljiva, ružna i prljava i pokazala je nezrelost političkih elita, izjavila je predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.05.2008.

07:38

Default images

Predstavljajući monitoring medijskog praćenja kampanje, Nadežda Gaće je juče rekla da je kampanja nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bila tako ružna kao što nije bila ni za vreme vladavine Slobodana Miloševića.

Ona je podsetila na izjave političara, poput one u kojoj Tomislav Nikolić "proklinje" svakoga ko pomogne Borisu Tadiću da formira vladu, ili izjave funkcionerke SRS-a Gordane Pop-Lazić, koja je istakla da će radikali, kada dođu na vlast, prevaspitati medije i nevladine organizacije.

"U kampanji se pojavila i jedna novina, televizije su prihvatile da emituju spotove bez potpisa i do pred sam finiš kampanje se nije znalo ko je autor spota", rekla je ona, navodeći da je time pokazana nezrelost političkih elita, koje su koristile jezik mržnje.

NUNS i Medija centar analizirali su program svih televizijskih i radio stanica sa nacionalnom frekvencijom i pisanje osam dnevnih novina.

Direktorka Medija centra Mirjana Milošević istakla je da je i u ovoj kampanji televizija bila pod dominacijom komercijalnih i promotivnih programa i ukazala da je emitovano oko 90 sati izbornog programa, što je više izbornih emisija nego pred predsedničke izbore početkom godine.

Najviše informativnog programa, kako je navela, imala je televizija B92, a od tema koje su bile zastupljene u kampanji izdvajaju se EU, ekonomija i privreda, dok je na trećem mestu Kosovo.

Direktor agencije AGB Nilsen Medija Risrč Darko Broćić kazao je da je tokom kampanje emitovano 8.865 spotova, što je znatno više nego na predsedničkim izborima, kada je emitovano 3.160 spotova.

Broćić je kazao da je od tog broja 8.061 spot bio klasičan, a da su 804 spota bili antikampanja, od kojih su 232 uperena protiv SRS-a i koalicije DSS-NS, a 572 spota protiv liste "Za evropsku Srbiju".

Kako je ocenio, najbolju kampanju imala je lista "Za evropsku Srbiju", a zatim SRS. Slede SPS i LDP i, na kraju, DSS.

Emitovano je deset dana plaćenih termina na sedam televizijskih stanica, rekao je on i naveo da je polovinu tih plaćenih termina emitovao SRS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: