Glasali i političari

Na današnjim izborima u Srbiji glasali su lideri političkih partija i koalicija, kao i ministri u Vladi Srbije.

Izvor: FoNet

Nedelja, 11.05.2008.

11:02

Default images

Od jutros su na izbore izašli predsednik Srbije i lider DS-a Boris Tadić, premijer Srbije i lider DSS-a Vojislav Koštunica, lider LDP-a Čedomir Jovanović, lider socijalista Ivica Dačić, kao i zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić.

Predsednik Vlade Srbije i lider koalicije DSS-NS Vojislav Koštunica glasao je u 11 časova sa suprugom Zoricom na biračkom mestu broj 42 u Gospodar Jevremovoj ulici, u beogradskoj opštini Stari grad.

Koštunica je izjavio da je "veoma važno da se posle izbora vrlo brzo obrazuje nova vlada", kako bi se "očuvala državna celovitost Srbije i sveukupan stabilan napredak Srbije".

"Smatram da je veoma važno da se posle izbora vrlo brzo obrazuje nova vlada, kako bi se omogućila politika očuvanja državne celovitosti Srbije i sveukupan stabilan napredak Srbije", rekao je Koštunica posle glasanja.
Vojislav Koštunica glasa (FoNet)
Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić glasao je na biračkom mestu 34, u opštini Stari Grad, nešto posle 11,00 časova. Tadić je na glasanje došao u pratnji supruge Tatjane.

Boris Tadić očekuje da će građani na današnjim izborima glasati za život, prosperitet i ubrzani razvoj, i da će se istovremeno opredeliti i za evropski put i za zaštitu integriteta države.

"Verujem da su ta dva cilja organski povezana jedan sa drugim, verujem da su funkcionalno povezani, i zbog toga sam ubeđen da će građani danas glasati za ostvarenje oba cilja, a ne za prevagu jednog nad drugim", izjavio je Tadić novinarima posle glasanja na biračkom mestu 34 u beogradskoj opštini Stari Grad.

Nosilac liste LDP-a Čedomir Jovanović glasao je oko 9.30 časova, zajedno sa suprugom Jelenom, na biračkom mestu u Petoj beogradskoj gimnaziji.

Lider Liberalno-demokratske stranke uveren je da će građani podržati evropsku poliitiku te stranke koja se bori za mesto u reformskoj vladi.

Jovanović je, posle glasanja, novinarima rekao da LDP interesuje samo promena društva i da ne želimo da budemo deo još jedne vladajuće koalicije.

On je naveo da je Srbiji potreban dogovor i da LDP želi dogovor pre svega sa Demokratskom strankom "jer sa drugim strankama i nema oko čega da razgovara pošto je jasno da su njihove politike potpuno suprotne našoj".

"Nadam se da će već sutra predsednik Republike (i lidera DS Boris Tadić) biti spreman za one razgovore koje smo želeli da sa njim vodimo na početku ove izborne kampanje", rekao je on.

Zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić glasao je, nešto posle 10 časova. Nikolić je glasao na biračkom mestu 7, u Bulevaru Zorana Đinđića 55, na Novom Beogradu.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomsilav Nikolić izrazio je danas nadu da će u toku naredne nedelje biti formirana vlada radikala i Demokratske stranke Srbije i da će nakon toga, Srbija izaći brzo iz političkih turbulencija.

Nikolić je rekao da očekuje da će vlada biti brzo formirana i da će SRS i DSS "konačno formirati jednu dobru vladu".

Nikolić je izrazio očekivanje da će građani nakon izbora osetiti velike promene na bolje i obećao da će radikali suzbiti mito, korupciju i kriminal, da će zaposliti Srbiju, i odbraniti granice.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će lider SRS i haški optuženik Vojislav Šešelj biti član buduće vlade, Nikolić je rekao da svaki građanin Srbije ima pravo da bira i da bude biran, i dodao je da se iskreno nada da će tako i biti.
Tomislav Nikoliæ dolazi na glasanje (FoNet)
Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić glasao je nešto posle 10:00 časova u mesnoj zajednici Dedinje, na glasačkom bestu broj 37 u opštini Savski Venac. Dačić je na glasanje došao sa suprugom i decom.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor glasao je danas u 12 sati, na biračkom mestu broj 37 u zgradi ambulante broj 2, na Beogradskom putu. Ištvan Pastor je na glasanje došao sa supugom Valerijom i sinom Balintom.

Ištvan Pastor rekao je danas da očekuje dobar izborni rezultat Mađarske koalicije, i dodao da očekuje pobedu proevropskih snaga.

"Očekujem da će Mađarska koalicija dati svoj doprinos da te (proveropske) snage imaju većinu u parlamentu i oforme novu Vladu", rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, Mađarska koalicija će najverovatnije imati pet do sedam poslanika u Skupštini Srbije, a 15 do 18 u vojvođanskom parlamentu.

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić glasao je oko 10 sati na biračkom mestu 31 u Subotici u Osnovnoj školi "Matko Vukoić".

Oliver Dulić nada se da će građani na izborima glasati za evropsku Srbiju i Vojvodinu jer je to, kako je rekao, najbolji put za Srbiju.

"Siguran sam da je to najbolji pravac kojim ova zemlja treba da ide i da je to odgovor na sva ona pitanja i dileme koje naše društvo ima", rekao je Dulić posle glasanja.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić glasao je danas u Novom Sadu na biračkom mestu 159, u Mesnoj zajednici "Prva vojvođanska brigada".

Pajtić je nakon glasanja u Novom Sadu rekao da današnji izbori odlučuju o tome da li će se Srbija zaustaviti na putu evropskih integracija i vratiti se u prošlost, ili će se okrenuti boljoj evropskoj budućnosti.

"Ubeđen sam da će taj dobar rezultat biti dobra osnova za izbore u drugom krugu za Skupštinu Vojvodine 25. maja, kada očekujem da ćemo potvrditi našu pobedu", rekao je Pajtić.

Glasao je i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, a od jutros je na birališta izašla i većina ministara u Vladi Republike Srbije, kao i guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: