Izbori i strani novinari

Prema podacima Ministarstva kulture, za praćenje izbora prijavilo oko sto privremeno akreditovanih novinara iz inostranstva.

Izvor: B92

Nedelja, 11.05.2008.

07:14

Default images

Današnje izbore posmatra dvanaest domaćih i stranih organizacija. Dok je u SAD-u interesovanje za izbore slabo, ruska i hrvatska javnost, ali i tamošnji poslovni ljudi, prema rečima novinara iz tih država, veoma su zainteresovani za izbore.

Na slabije interesovanje u SAD-u najviše utiču izbori koji se održavaju u toj zemlji.

Američki novinar Dejvid Maraš očekuje da će zbog toga izbori u Srbiji imati mnogo manji odjek nego ranije.

"Nažalost, interesovanje je slabo. Čak se o vašim izborima malo zna jer je SAD zaokupljen svojim izborima. Izgleda da je zanemarila ostatak sveta, na koji će izbori najviše uticati", kaže Maraš.

Međutim, u Rusiji postoji veliko interesovanje javnosti, ali i političara i biznismena za izbore u Srbiji.

"Mediji stalno donese reportaže iz Srbije kako bi narodu pokazali kako se ovde sada živi, kako se razvija politička situacija. Na događajima kao što su bili parlamentarni i predsednički izbori i proglašenje nezavisnosti Kosova, samo naša televizaija poslala je četiri novinara da to pokrivaju", rekao je dopisnik NTV-a Vladimir Kobjakin.

On dodaje da, poređenja radi, na teritoriji SAD "trenutno rade samo dva novinara".

Veliko interesovanje ruskih političara i biznismena Kobjakin objašnjava potrebom da Srbija ima stabilnu Vladu i parlament, jer će samo na taj način biti pouzdan partner za saradnju i sigurno tržište za ulaganje kapitala.

I kod hrvatskih dopisnika postoji veliko interesovanje za izbore u Srbiji.

U najvećoj meri, to interesovanje je posledica ekonomske perspektive saradnje sa Srbijom, jer kako kažu, veruju da incidenata i sukoba više nikada neće biti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: