FHP: Prijava protiv Delića

Fond za humanitarno pravo podneo je krivičnu prijavu protiv generala u penziji Božidara Delića i 10 pripadnika vojske i policije zbog ubistva više desetina kosovskih Albanaca

Izvor: B92

Petak, 09.05.2008.

11:47

Default images

Prema navodima Fonda za vreme oružanog sukoba na Kosovu od 25. do 30. marta 1999. godine u selu Trnje, pripadnici brigade, kojom je komandovao general major u penziji Božidar Delić ubili su više desetina kosovskih Albanaca. U Tužilaštvu kažu da će izjave albanskih svedoka koje je FHP dostavio pomoći da postupak krene sa mrtve tačke.

Prema navodima Fonda, Delić je kao komandant 549. motorizovane brigade VJ 24. marta 1999. naredio komadantu Pozadinskog bataljona i ostalim podređenima iz te brigade da sa stotinak pripadnika bataljona, u sadejstvu sa policijom opkole Trnje, granatiraju, razore, spale i unište kuće i druge objekte u selu.

Među 42 do sada identifikovane žrtve je i nekoliko dece i maloletnika.

Ime generala Božidara Delića poslednjih dana došlo je u žižu javnosti nakon što se saznalo da je odbio da se kao svedok optužbe pojavi na suđenju zloglasnom komandantu OVK Ramušu Haradinaju.

Delić je svoje odsustvo sa suđenja Haradinaju pravdao svojim političkim stavovima, jer, kako je objašnjavao, ne priznaje Haški sud i sa njim ne želi da sarađuje.

FHP predao dokumentaciju Tužilaštvu

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić kaže za B92 da je krivična prijava podneta jer Tužilastvo još nije reagovalo. Ona podseća na svedočenje očevica zločina Bekima Gašija kome su srpski vojnici i policajci, kako kaže, ubili majku i četiri sestre.

Kandićeva smatra da je Tužilaštvo moralo da reaguje po službenoj dužnosti. "Mi imamo 13 neposrednih svedoka preživelih u tom selu", kaže ona.

"Osim toga sam danas u Podgorici došla i do jedne lične karte pripadnika VJ koja je nađena u masovnoj grobnici blizu albanske granice, tamo gde su nađena tela nekih koji su ubijeni u Trnju", kaže ona.

"Ja ću predati i podatke o tom oficiru Tužilaštvu, zato što on može najbolje da objasni kako je došlo da se tela iz sela Trnje u tajnu masovnu grobnicu, koja je otkopana posle dolaska međunarodnih snaga na Kosovo. Možda će nešto znati da kaže gde su tela koja još nisu pronađena", kaže Kandićeva. Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je za B92 da Tužilaštvo na tom predmetu radi već godinu dana.

On kaže da je, u skladu sa dogovorom zamenika tužioca za ratne zločine Dragoljuba Stankovića, koji je zadužen za kosovske predmete, FHP predao izjave svedoka koje su bile neophodne da proces krene sa, kako je rekao, mrtve tačke.

"Napravili su dogovor da ona dostavi izjave svedoka albanske nacionalnosti do kojih mi iz objektivnih razloga nismo u mogućnosti da dođemo. Te uprave su upravo stigle zajedno sa krivičnom prijavom. Te izjave su, kao što znate veoma važne za sprovođenje samog postupka", kaže on.

"S obzirom da je postupak u takvoj fazi da se o njemu više ne može javno govoriti to je sve što mogu u ovom trenutku da kažem. Dakle, danas su sa krivičnom prijavom stigle i te stvari koje postupak mogu pokrenuti sa mrtve tačke", naveo je Vekarić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: