Vlada usvojila oba sporazuma

Vlada Srbije usvojila je predloge Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i sporazuma Srbije i Rusije u oblasti energetike. Usvojena i Strategija za mlade.

Izvor: B92

Petak, 09.05.2008.

13:27

Default images

Prema saznanjima B92, nakon što je preglasavanjem utvrđeno da prva i druga tačka dnevnog reda sednice Vlade budu sporazumi sa Evropskom unijom, premijer i ministri iz DSS-a i Nove Srbije privremeno su napustili sednicu. Predsedavanje sednici, po ovlašćenju premijera, preuzeo je vicepremijer Božidar Đelić, a Vlada je zatim usvojila predlog Sporazuma sa EU.

Na sednicu su se potom vratili premijer i ostali ministri kako bi glasali za energetski sporazum sa Rusijom.

Kako B92 saznaje, ministri iz G17 plus nisu se izjašnjavali o energetskom sporazumu, već su zatražili da ministar energetike objasni da li vlasništvo NIS-a obuhvata samo rafinerije, ili i pumpe i naftne bušotine. Prema saznajima B92, ministri iz G17 plus podržavaju gasni deo aranžmana.

Neposredno pred sednicu, neki članovi Vlade ponovili su svoje argumente za usvajanje Sporazuma o stabilizaciji i one protiv tog sporazuma. "Velika je sramota da neko, makar bio i tehnički premijer jedne zemlje, kaže da Evropska unija i mi potpisujemo nešto tajno i da bukvalno 15 minuta kasnije dođe, naravno, iz EU demanti", rekao je potpredsednik Vlade iz DS-a Božidar Đelić.

"Činjenica je da EU, po njenom statutu, nikada ne sme ništa tajno da radi i da smo sve ove tekstove utanačili u novembru prošle godine, kada sam ih, u ime naše vlade, parafirao. U istovetnom tekstu, posle toga, dobio sam i ovlašćenje da ga potpišem i u istovetnom tekstu sam ih i potpisao", kaže on.

"DSS i NS neće prihvatiti da se ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Ali, ovaj gasni sporazum je nesporan, mi smo insistirali uvek, i za to ćemo sigurno glasati", rekao je ministar za infrastrukturu Velimir Ilić iz Nove Srbije.

On je najavio da će na nekoj od narednih sednica Vlade biti poništen predlog ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Koštunica: Nismo dali legitimitet SSP-u

Sednica Vlade (Beta)
Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica saopštio je da sednici Vlade prilikom glasanja o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju nije prisustvovao nijedan ministar iz Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije jer taj sporazum smatraju "protivustavnim i protivnim državnim i nacionalnim interesima".

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta premijera, Koštunica i ministri iz DSS-a i NS-a bili su protiv stavljanja na dnevni red Sporazuma i napustili su sednicu kada se glasalo o tom dokumentu, kako ne bi ni na jedan način dali legitimitet sporazumu za koji smatraju da je direktno suprotan interesima zemlje.

Tadić zadovoljan odlukama Vlade

Predsednik Srbije Boris Tadić zadovoljan je što je Vlada Srbije utvrdila zakone o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i energetskog sporazuma sa Rusijom, koji će biti ponuđeni na usvajanje novom sazivu parlamenta.

Predsednik Srbije je, u Zrenjaninu, na otvaranju fabrike automobilskih komponenti "Drakslmajer", rekao da je zadovoljan i zbog toga što je Vlada Srbije danas usvojila i Strategiju za mlade jer, kako je istakao, sav napor da se od Srbije načini moderna i bogata evropska država jeste upravo za dobrobit mladih.

Da li je Vlada prekršila izbornu tišinu

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić ocenio je da je stavljanjem na dnevni red vlade Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom prekršena izborna tišina.

On je na konferenciji za novinare posle sendice vlade, na kojoj su se novinarima obratili i potpredsednik vlade Božidar Đelić i ministri Predrag Bubalo i Vuk Jeremić, rekao da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisan zbog izbora. Prema njegovim rečima, dovoljan razlog da se Sporazum o pridruživanju danas ne stavi na dnevni red jeste činjenica da je on tačka razdora u političkom životu Srbije, kao i u izborima.

Ministar Samardžić u kršenje izborne tišine nije svrstao ostale današnje odluke koje je donela Vlada Srbije.

A vicepremijer Božidar Đelić je rekao da sednicu zakazuje predsednik Vlade Vojislav Koštunica i da njega treba pitati zbog čega
sednicu Vlade nije zakazao za četvrtak, kada je i redovan termin za sednice Vlade, pre početka izborne tišine.

Đelić je rekao da su svi ministri bili "voljni" da ta sednica bude održana u čertvrak.

Svi učesnici konferencije za novinare su istakli da je atmosfera na sednici Vlade bila radna i dodao da na sednicama Vlade "nikada nema svađe".

Protest bez incidenata

Juče najavljen protest Liberalno-demokratske partije protiv usvajanja energetskog sporazuma sa Rusijom završen je predajom, na pisarnici Vlade Srbije, zahteva Vladi da povuče sa današnje sednice predlog za ratifikaciju tog sporazuma. Grupa građana, predvođena narodnim poslanikom Čedomirom Jovanovićem, nešto posle podneva protestovala je ispred Vlade Srbije zbog najave da će u novom sazivu parlamentu biti predložena ratifikacija tog gasnog aranžmana.

Demonstranti su do sedišta Vlade stigli u protestnoj koloni krećući se centralnim beogradskim ulicama, a sve je proteklo bez incidenata. Traka kojom se kretala kolona, koja je brojala više od hiljadu ljudi, bila je zatvorena za saobraćaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: