Kosačov o Sporazumu sa EU

Predsednik spoljnopolitičkog odbora ruske Dume Konstantin Kosačov izjavio je da ne želi da se meša u debatu o potpisivanju SSP-a, jer je to unutrašnje pitanje Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.05.2008.

13:25

Default images

On je, u izjavi Tanjugu, naveo da ne podržava nijednu stranu u debati o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. U međuvremenu, on je učestvovao na mitingu DSS-a i Nove Srbije i naveo da nije istina da je Rusija podržala potpisivanje SSP-a.

Ranije danas, Demokratska stranka saopštila je da je Kosačov, u susretu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, izjavio da Rusija potpuno podržava potpisivanje SSP-a i napore Srbije da postane punopravni član EU.

"Poznato mi je da potpisani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ovde u Srbiji izaziva različite komentare i emocije. Ne smatram da treba da se umešam u tu diskusiju i da podržavam jednu ili drugu stranu", naveo je Kosačov u izjavi Tanjugu.

On je objasnio da je za Rusiju, s gledišta njenih interesa i interesa rusko-srpske saradnje, prihvatljiv bilo koji oblik i forma saradnje Srbije i Evropske unije.

Kosačov je zatim predveče na mitingu koalicije DSS-Nova Srbija izjavio da nije istina da je Rusija podržala potpisivanje SSP-a između Srbije i Evropske unije.

"Kada neko predlaže Srbiji da uđe u EU na kolenima, to ne može da bude izbor Srbije. I, ako neko pokušava da oduzme Srbiji parče zemlje i na taj način joj olakša ulazak u EU, to ne može da bude izbor Srbije. Kosovo je Srbija - podržaćemo Srbiju", rekao je tada Kosačov.

Kosačov, koji je i funkcioner vladajuće Jedinstvene Rusije, rekao je da buduće članstvo Srbije u EU ne bi trebalo da se rešava u Briselu ili u Vašingtonu, nego samo u Srbiji.

A prilikom susreta sa Borisom Tadićem, Kosačov je, kako je preneo DS, osvrćući se na aktuelnu političku situaciju u Srbiji, rekao da je u javnosti nametnuta lažna dilema Evropa ili Rusija.

On je naveo primer energetskog sporazuma, koji, kao multilateralni ugovor, uključuje ruske, srpske, ali i kompanije iz više zemalja EU, saopštila je pres služba presednika Republike Srbije.

O tom sporazumu u petak bi trebalo da raspravlja Vlada Srbije, mada je to neizvesno zbog suprotstavljenih stavova dve najveće partije u Vladi oko potpisivanja SSP-a, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Predsednik Tadić je naveo važnost principijelnog stava Rusije za očuvanje teritorijalne celovitosti Srbije i odbrane principa međunarodnog prava. Tadić i Kosačov rekli su i da postoji dovoljno prostora za unapređenje bilateralne saradnje, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: