Hoće li biti vlade DSS-SRS

Boris Tadić kaže da posle parlamentarnih izbora neće doći do formiranja vlade čiju bi okosnicu činili Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 08.05.2008.

07:05

Default images

Tadić je rekao da će DSS biti prihvatljiv partner DS-u za formiranje vlade ukoliko se vrati na evropski put i ponovio je da DSS neće odrediti ko će biti premijer u narednoj vladi. On je rekao da će i Liberalno-demokratska partija biti prihvatljiv partner ukoliko koriguje politiku prema Kosovu.

Tadić je za RTS rekao da su sve stranke, uključujući i SPS, prihvatljiv partner DS-u ukoliko prihvate pet principa na kojima je formirana odlazeća vlada, od kojih je jedan i nastavak pune saradnje sa Tribunalom u Hagu.

Ako bi SPS prihvatio te principe, kako je ocenio Tadić, to znači da bi korigovao politiku koju je vodio tokom devedesetih godina prošlog veka.

Prema oceni lidera DS-a i predsednika Srbije, DS će, "sasvim sigurno, imati vodeću ulogu u budućoj Vladi Srbije i nastaviće da sprovodi državotvornu politiku".

Iz koalicije ZES i Rasim Ljajić je danas govorio o mogućim postizbornim partnerima. Rasim Ljajić veruje da će novu vladu formirati najmanje tri političke liste, kao i da će premijer biti iz koalicije "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić", o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Nikolić: SRS-DSS ili nema vlade

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da je posle izbora "jedino moguća koalicija" SRS-a i Demokratske stranke Srbije ili Srbija neće imati vladu. "To ne zavisi od nas, mi smo to otvoreno ponudili pre mesec dana. Neprihvatljivo je da Srbija nema vladu još šest meseci", rekao je Nikolić novinarima posle sastanka sa ambasadorkom Australije u Srbiji Kler Bingen.

Nikolić je ocenio da će DSS prihvatiti poziv SRS-a.

"Pre mislim da ćemo imati vladu u kojoj će biti ta koalicija", rekao je Nikolić.

Nikolić je odbio da odgovori na pitanje o pisanju Blica da je funkcioner SRS-a Božidar Delić, kao ekspertski svedok, dobijao novac od tužilaštva Haškog tribunala više od dve i po godine, ali da je odbio da svedoči u procesu protiv Ramuša Haradinaja.

DSS: Bez komentara na hipotetičke situacije

U Demokratskoj stranci Srbije nisu želeli da kometarišu eventualni Šešeljev politički angažman, ukoliko ga Haški tribunal oslobodi optužbi, kao ni mogućnost da u novoj vladi sa njima bude Vojislav Šešelj.

"Pa, ne mogu ja uopšte o tome da pričam i odgovaram na ta pitanja i hipotetičke situacije koje mogu da se dese... Nemam nikakav komentar", rekao je portparol DSS-a Andreja Mladenović.

Inače, nedavne tvrdnje nekoliko medija, ali i DS-a, da su Vojislav Koštunica i Vojislav Šešelj sklopili koalicioni sporazum, više puta su demantovali i iz DSS-a i iz SRS-a.

LDP: Nema šanse za koaliciju sa SPS-om

A predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović odbacio je danas svaku mogućnost postizborne koalicije te stranke sa Socijalističkom partijom Srbije.

"Nema prostora za bilo kakvu koaliciju sa socijalistima i ‘Palmama’", poručio je Jovanović sa predizbornog skupa LDP-a održanog na Cvetnom trgu u Beogradu.

On je ponovio da je LDP spreman na saradnju sa Demokratskom strankom, ukoliko ona "zatvori vrata" Demokratskoj stranci Srbije i Vojislavu Koštunici i nastavi put koji je započela vlada Zorana Đinđića.

"Da saradnja sa Demokratskom strankom, ali onom koja simbolizuje viziju Zorana Đinđića, a ne onom Demokratskom strankom koja je oobeležena kohabitacijama i koalicijama sa Koštunicom", poručio je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: