FHP: MUP traži zaštićenog svedoka

Fond za humanitarno pravo (FHP) traži da tužilaštvo utvrdi po čijem nalogu je MUP organizovao potragu za zaštićenim svedokom VS-033 u procesu protiv Vojislava Šešelja.

Izvor: FoNet

Utorak, 29.04.2008.

15:45

Default images

Prema navodima saopštenja FHP, pripadnici MUP Srbije su 16.aprila 2008. upali u dva stana zaštićenog svedoka u Beogradu, bez naloga za ulazak ili neku drugu policijsku radnju.

U stanu gde žive majka i deca zaštićenog svedoka, oko 7:00 sati toga dana upala su osmorica policajaca u uniformama i petorica u civilu, i vezali njegovog sina od 21 godinu, misleći da je zaštićeni svedok, a pustili su ga kada su se uverili o kome je reč.

"Sat kasnije ista ili neka druga grupa policajaca upala je u stan gde živi prijateljica zaštićenog svedoka sa svojim sinom. Zatečenog dečaka su maltretirali i zahtevali da kaže gde mu je majka i adresu zaštićenog svedoka. Naredili su dečaku da prenese majci da se javi na informativni razgovor pod pretnjom da će imati problema ako se ne pojavi", tvrdi FHP.

Na razgovoru, na koji je otišla, prijateljica zaštićenog svedoka je obaveštena da ga traže zbog podmetnute bombe pod prozor novinara Dejana Aanstasijevića u noći 13/14. aprila 2007.

"Postupanje MUP Srbije u slučaju zaštićenog svedoka VS-033 navodi na ozbiljnu sumnju da MUP sledi zaključke i uputstva Šešelja, koje je on izneo 2. aprila 2008. godine, prilikom ispitivanja pomenutog zaštićenog svedoka", upozorava FHP.

Šešelj je tada optužio zaštićenog svedoka da je podmetnuo bombu pod prozor Anastasijevića u dogovoru sa novinarom i direktorkom Fonda za humanitarno pravo Natašom Kandić.

S obzirom da Tužilaštvo još uvek nije reagovalo na iznete tvrdnje, FHP mu je uputio zahtev da se, u skladu sa zakonom, obrati Haškom tribunalu i zatraži saslušanje Šešešlja i zaštićenog svedoka VS-033, a da neposrednim putem pozove i sasluša Anastasijevića i Kandić.

Osim toga, FHP traži da Tužilaštvo utvrdi po čijem nalogu je MUP Srbije organizovao poteru za zaštićenim svedokom, "budući da je reč o nezakonitom postupanju i stavljanju van snage postojećih procedura u saradnji institucija Srbije sa Haškim tribubnalom".

Od tužilaštva FHP traži da ispita istinitost navoda haškog optuženika Šešelja i svedoka - bivših dobrovoljaca SRS-a da su izloženi pretnjama i ucenama haških istražitelja, kao i da im je Kandić nudila novac i bogat život ako svedoče
protiv Šešelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: