Haraćija i Morina: Nismo krivi

Bivši ministar kulture Kosova Astrit Haraćija i njegov saradnik Bajruš Morina izjavili su danas pred Haškim tribunalom da nisu krivi za nepoštovanje suda.

Izvor: Beta

Utorak, 29.04.2008.

15:37

Default images

Haraćija (36) i Morina (46) optuženi su da su, tokom suđenja bivšem vođi OVK Ramušu Haradinaju pred sudom u Hagu, pokušali da ubede jednog zaštićenog svedoka optužbe da ne svedoči protiv Haradinaja.

Svedok PW bio je pod zaštitnim merama Tribunala od 2005. godine, a njegove izjave sudu bile su, pod njegovim pravim imenom, obelodanjene u odbrani Haradinaja u januaru i februaru 2007. godine.

Prema optužnici, odmah nakon što je saznao identitet svedoka, Haraćija je naložio Morini, koji je bio savetnik njegovog zamenika, da otputuje u zemlju u kojoj je svedok PW živeo i da ga ubedi da ne svedoči protiv Haradinaja.

Haraćija i Morina u tome, međutim, nisu uspeli, a svedok PW je na kraju svedočio na suđenju Haradinaju.

Haradinaj je početkom aprila oslobođen svih optužbi koje su mu na teret stavljale zločine nad Srbima, Romima i nelojalnim Albancima u okolini Dečana 1998.

Tribunal je oslobodio i drugooptuženog Idriza Baljaja, a trećeoptuženog Ljaha Brahimaja je za zlostavljanje zarobljenika osudio na šest godina zatvora.

Pravilnikom Tribunala za nepoštovanje suda zaprećena je kazna do sedam godina zatvora, do 100.000 evra ili obe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: