Ademi: Nekompletna dokumentacija

Optuženi Rahim Ademi, izjavio je na suđenju za zločin u akciji Medački džep da nikada ne bi bio optužen da je u Hag poslana sva dokumentacija vezana uz ovu akciju.

Izvor: B92

Utorak, 29.04.2008.

15:26

Default images

"Svi dokumenti koji su mi išli u prilog nikada nisu poslati u Hag, poput komande za napad Devete gardijske brigade ili o formiranju sektora 1", rekao je penzionisan hrvatski general, dodajući da se "među tim nestalim dokumentima nalazi i ratni dnevnik Devete gardijske brigade, kojom je komadovao drugooptuženi Mirko Norac".

"To je najvredniji dokument. Uveren sam da ga je neko negde sklonio. Da su u Hag otišli svi dokumenti nikada me ne bi optužili za ovo što mi sada stavljaju na teret", kazao je Ademi.

Tvrdnje o nestanku dokumenata koji otkrivaju stvarnu komandnu liniju u vreme akcije, koja je provedena u septembru 1993. godine i u kojoj su prema optužnici počinjeni ratni zločini nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima, više se puta provlačila kroz ovaj postupak koji je hrvatsko pravosuđe preuzelo od Haškog suda.

Bivši komandant glavnog štaba general Petar Stipetić, koji se ranije kao svedok pojavio u ovom suđenju, za nestanak dokumenata optužio je admirala Davora Domazeta Lošu, za kojega je konstatovao da je bio stvarni komandant akcije, a slične je tvrdnje u svojoj obrani izneo i Ademi.

Ističući da je u vreme akcije bio zamenik komandata Vojne oblasti Gospić kojemu su bila poverena tek dva odbrambena pravca, Ademi je rekao da je Medačkim džepom komandovao general Janko Bobetko, preko svog komesara Domazata, dok je snage na terenu vodio Norac.

Trećeg dana iznošenja svoje obrane Ademi se prisetio i svoje smene, o kojoj ga je obavestio general Bobetko, rekavši da je takva odluka donesena zbog pritiska međunarodne zajednice i UNPROFOR-a.

Na sastanku, na kojemu su smenili Ademija i komandanta domobranskih jedinica Milu Kosovića, uz Bobetka je bio i tadašnji ministar obrane Gojko Šušak koji je, prema Ademijevim rečima, takođe potvrdio da nisu učinili ništa loše, ali da je takva "politička odluka".

Ademi je konstatovao kako nije pristajao na smenu bez ikakve utvrđene odgovornosti ili krivice, a bivšeg ministra Šuška Ademi je spomenuo kao jedinog vojnog ili političkog funkcionera koji je prema njemu bio korektan i ispunio obećanje, pa ga je tri meseca nakon smene imenovao zamenikom komandanta Vojne oblasti Split, kojom je zapovedao Ante Gotovina.

U višesatnom izlaganju Ademi se zahvalio i sudu što je po prvi put javno predočio dokumente koji mu idu u prilog, a koji do sada nisu bili dostupni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: