Tadić: Prvi pravi ugovor sa EU

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao na ceremoniji potpisivanja SSP-a Srbije i EU da je veoma zadovoljan jer Srbija danas ulazi u "prvi ugovorni odnos sa EU".

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 29.04.2008.

17:03

Default images

"Mi EU smatramo najvećim dostignućem i garantom mira na evropskom kontinentu i za nas je činjenica da EU potvrđuje i štiti identitet različitih naroda veoma važna, jer smo veliki narod po dostignućima, ali ne i po brojnosti", kazao je Tadić.

On je rekao da su "upravo mir i ekonomski prosperitet za građane Srbije najvažniji razlozi našeg prisustva u Luksemburgu".

"Ovaj sporazum daje mogućnost pune integracije zapadnog Balkana u EU, a bez te integracije nema pomirenja naroda tog regiona", rekao je predsednik Srbije.

On je, takođe, naglasio da Srbija, da bi postala deo Unije, mora da izvrši sve obaveze koje joj je propisala EU, što podrazumeva saradnju sa Hagom.

"Srbija će biti jedan od ključnih činilaca stabilnosti i prosperiteta jugoistočne Evrope", rekao je Tadić.

Đelić: Potpisujem SSP kao srpski patriota

Na ceremoniji koja je prethodila potpisivanju Sporazuma, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je da je potpisivanje SSP-a "veliki dan" i "istorijski trenutak" za Srbiju, dodajući da je Srbija "po ko zna koji put na prekretnici".

"Samo jaka Srbija, koja se hrabro bori protiv svih nepravdi koje su joj učinjene, biće u stanju da se izbori za sopstvene interese. Ulazeći u Evropsku uniju, bićemo jači. Glas Srbije će se čuti. Srbija će biti poštovana", rekao je Đelić, naglasivši da Sporazum potpisuje kao "srpski patriota".

On je rekao da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU "ključni trgovinski sporazum koji će uspostaviti zonu slobodne trgovine između Srbije i najvećeg i najbogatijeg tržišta od oko 500 miliona potrošača".

Đelić je uveren da će Srbija do kraja godine ispuniti sve uslove da građani putuju bez viza u zemlje EU.

Božidar Đelić je ocenio da Srbija na izborima 11. maja odlučuje o putu za naredne četiri godine.

"Danas otvaramo vrata, a na građanima će biti da odluče da li će sporazum koji se danas potpisuje imati i praktičnu primenu", rekao je Đelić.

On je podsetio na reči ministra spoljnih poslova Srbije sa početka 20. veka, Milovana Milovanovića, da Srbija "mora da veže svoj mali čamac za veliki evropski brod" i dodao da "ponavlja tu rečenicu", jer je ubeđen da je to najbolji put za Srbiju.

Đelić je rekao da će Srbija ući u Evropu sa "svojim identitetom, integritetom i suverenitetom" i da će "dati pun doprinos razvoju Evrope, što uključuje i punu saradnju sa Haškim sudom".

EU: Veoma važan dan za Srbiju, ali i za EU

Pred samo potpisivanje, evropski zvaničnici istakli su da je ovo veoma važan dan kako za Srbiji, tako i za Uniju, a za neke od njih ima i lični pečat.

"Ovo je prekretnica u našim odnosima, i ovim se otvaraju vrata za kandidaturu Srbije za članstvo u EU. U Ime EU možemo da kažemo da stojimo ujedinjeni, a srpskom narodu možemo da poručimo da nikada nećete biti sami na putu do Evropske unije", rekao je Oli Ren, komesar za pridruživanje.

"Iz srca EU šaljemo snažan signal Srbiji i njenim građanima. Potpisivanje Sporazuma znači da je Unija izabrala da Srbija uđe u EU i potvrdila evropsku politiku prema zapadnom Balkanu. Preostaje da Srbija donese prave odluke, koje će za nju možda biti teške, ali se ona mora prilagoditi evropskim standardima", rekao je Dimitrij Rupel, predsedavajući EU.

"EU ne bi bila kompletna bez saradnje zemalja zapadnog Balkana, a među njima, bez ikakve sumje, Srbija je ključna zemlja. Bez Srbije, Unija ne bi bila kompletna. Za mene je ovaj dan veoma važan, jer sam veliki deo svoje političke karijera posvetio pokušaju da doprinesem stabilnosti Balkana", rekao je Havijer Solana, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Solana je mladima u Srbiji poručio da je EU njihova kuća i poželeo da dan kada će Srbija postati punopravna članica Unije dođe što pre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: