Potpuni raskol oko SSP-a

Potpisivanje SSP sa EU izazvalo dalji raskol između članova Vlade iz DS i G17 plus s jedne, i DSS-a s druge strane, koja preti poništavanjem SSP-a. LDP za sporazum, SRS protiv

Izvor: B92, Beta

Utorak, 29.04.2008.

13:17

Default images

Vlada Srbije potpuno je podeljena kada je u pitanju potpisivanje SSP-a. Iako je Vlada upravo u tom sastavu parafirala SSP i ovlastila potpredsednika Božidara Đelića da ga potpiše, nakon proglašenja nezavisnosti Kosova ministri iz narodnjačke koalicije oštro se protive potpisivanju, smatrajući da time Srbija daje saglasnost na nezavisnost Kosova.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica ocenio je danas da predsednik Republike Boris Tadić "svojim potpisom na Solaninom sporazumu neće obrukati Srbiju, već isključivo samoga sebe" i poručio da će ga nova vlada i skupština odmah poništiti.

"Boris Tadić svojim potpisom na Solaninom sporazumu neće obrukati Srbiju, već isključivo samoga sebe", ocenio je Koštunica u izjavi Tanjugu.

Prema njegovim rečima, taj potpis je "protivustavan i antidržavni čin i samim tim je protivpravan i potpuno nelegitiman".

"Poručujemo NATO paktu i svim državam EU koje su priznale lažnu državu Kosovo da ovaj Tadićev protivpravan potpis ne mogu tumačiti kao potpis Srbije na nezavisnost Kosova", navedeno je u izjavi premijera dostavljenoj Tanjugu.

S druge strane, ministri iz Demokratske stranke i G17 plus, kao i predsednik Srbije Boris Tadić, kažu da je SSP prvenstveno ekonomski sporazum i da ni na koji način ne ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

"Uostalom, baš taj član 135 pisala je DSS, zajedno sa evropskim pregovaračima, i oni su se trudili da zaštite naš teritorijalni integritet i mislim da su ga dobro napisali, taj deo, i mislim da ću ih podržati, bilo koga ko taj sporazum potpiše", rekao je juče predsednik Tadić. Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je pre potpisivanja SSP-a da - bez obzira na to što će predsednik Republike Boris Tadić potpisati u toku dana "Solanin sporazum" - Srbija taj potpis neće nikada prihvatiti i da će ga nova vlada i skupština poništiti.

"Mi poručujemo Borisu Tadiću da njegov potpis nije potpis Srbije, već da on stavlja Judin pečat svoje partijske koalicije na Solanin sporazum", rekao je Mladenović u pisanoj izjavi Tanjugu.

Kritikama se pridružio i ministar prosvete i funkcioner DSS-a Zoran Lončar ocenom da bi predsednik Srbije Boris Tadić mogao da odgovara zbog potpisivanja "protivustavnog sporazuma" sa Evropskom unijom.

"Može Tadić Solani da potpisuje šta god hoće, ali taj potpis obavezuje samo Tadića, Čanka i G17. Sa prezirom odbacujemo ovaj Judin pečat koji je Tadić stavio na Solanin papir. Neće Srbijom upravljati Solana, NATO pakt i njihovi momci Tadić, Čanak i Dinkić", navedeno je u Lončarevoj izjavi dostavljenoj Tanjugu, uz ocenu da će nova vlada i nova skupština odmah poništiti Tadićev potpis na "Solaninoj prevari".

Dulić: Nepovratno na evropskom putu

Predsednik parlamenta Oliver Dulić čestitao je građanima Srbije potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, ocenivši da je to dokaz da je Srbija nepovratno na evropskom putu.

"Lepa vest, koja nam danas stiže iz Luksemburga, a prema kojoj je naša zemlja stavila potpis na prvi ugovorni dokument sa EU, još jedan je dokaz da je Srbija, i pored svih iskušenja i teškoća iz prošlosti, nepovratno na evropskom putu", rekao je Dulić.

Nesumnjivo je da će konkretne koristi od potpisanog Sporazuma prvi osetiti srpska privreda i najsiromašniji građani naše zemlje, smatra predsednik parlamenta.

On je rekao da će SSP omogućiti otvaranje granica EU za domaće proizvode, priliv direktnih stranih investicija, pristup različitim fondovima EU, otvaranje novih radnih mesta i izgledniju i lepšu budućnost za sve građane.

Jovanović: Pomoći ćemo Tadiću

Ponuda za potpisivanje Sporazuma o asocijaciji i pridruživanju EU je sjajna vest koja nam je stigla iz Evropske unije, izjavio je za B92 lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, koji se nalazi u poseti Sarajevu.

"Drago mi je što je još jednom potvrđena spremnost Evrope da pomogne, ali i razumevanje koje imaju prema našem društvu, ako ga nemaju prema političarima u Srbiji“, kaže Jovanović.

"Učinićemo sve što možemo da učinimo da bi pomogli predsedniku Republike i zaštitili ga od pritisaka kojima je izložen zbog toga što štiti interese budućnosti našega društva. Toliko toga smo svi učinili da bi se tako nešto desilo da mislim da niko nema pravo da sebe smatra odgovornim za tako nešto. Davno smo rekli neka Božidar Đelić svakoga dana potpisuje taj sporazum i bićemo srećni", kaže Jovanović.

"Ovo Srbiju čini normalnijom zemljom, a našu budućnost boljom od prošlosti. Svaki korak bliže Evropi je korak dalje od problema koji uništavaju živote miliona ljudi. Politika Koštunice i radikala je politika stranaka koje su uništile ovu zemlju, i one su zapravo politike za koje ne možemo imati razumevanja i poltike za koje nemožemo imati kompromisa", smatra Jovanović.

SRS: Optužićemo Tadića za izdaju

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je danas pre potpisivanja SSP-a da će predsednik Srbije Boris Tadić odgovarati zbog "kršenja Ustava i izdaje Srbije" ukoliko potpiše Sporazum sa EU.

"Novi parlament, kada bude konstituisan, posle 12. maja, pokrenuće postupak za smenu Tadića, zbog kršenja Ustava i izdaje Srbije", naveo je Todorović u izjavi Tanjugu.

On je potpisivanje SSP-a uporedio sa potpisivanjem pakta sa Silama osovine u Drugom svetskom ratu:

"Ovo danas neće biti prvi sporazum takve vrste. Jedan takav sporazum potpisan je 27. marta 1941. godine, a narod je rekao svoje posle potpisivanja tog sporazuma", rekao je Todorović povodom odluke Saveta ministara EU u Luksembrugu da Srbija danas po podne potpiše SSP.

G17: Veliki dan za građane Srbije

Portparol G17 plus Nikola Papak izjavio je Tanjugu, povodom odluke Saveta ministara EU da Srbiji ponudi potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, da je danas veliki dan za građane Srbije i ocenio da će potpisivanjem SSP-a Srbija biti u boljoj poziciji da očuva Kosovo u svojim granicama.

"Potpisivanje znači bolju budućnost za našu decu, lakša putovanja, jak i stabilan dinar i više investicija i novih radnih mesta u Srbiji. Korist od evropskih integracija će imati svi građani naše zemlje", ukazao je on.

Prema njegovoj oceni, poziv EU da Srbija potpiše SSP pokazuje da naše društvo može brže da ide ka EU, ako ima prave lidere i ako je vode pravi ljudi.

"Svako odbijanje i poništavanje Sporazuma sa EU je politika prošlosti, izolacije i ekonomske nestabilnosti. Zato su izbori 11. maja veoma važni. Građani će odlučiti da li idemo brzo ka Evropi i novim radnim mestima, ili nazad u izolaciju i ekonomsku nestabilnost", smatra portparol G17 plus.

Drašković: Sporazum sa životom

Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ocenio je da je Srbija potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potpisala "sporazum sa životom".

"Srbija je potpisala sporazum sa životom, sa razvojem, sa napretkom. Samo iz sredstava koja ćemo dobiti od EU za naredne četri godine moći ćemo u Srbiji da zaposlimo 200.000 ljudi", rekao je Drašković.

On je kazao da se nada da će građani Srbije na izborima 11. maja reći "ne" "antievropskim projektima".

"Nadam se i verujem da će narod Srbije na izborima 11. maja reći 'ne' antievropskim projektima koji se zalažu za izolovanu Srbiju i Srbiju u ritama, za Srbiju lelekanja, mržnje, kukanja. Takva Srbija ne može da pomogne ni sebi samoj ni Srbima na Kosovu", kazao je
Drašković.

SPS: O SSP-u posle izbora

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da niko nema pravo da potpisuje bilo kakav sporazum sa Evropskom unijom dok se ne razreši da li EU Srbiju smatra celovitom državom.

"Niko nema ovlašćenje ove države i ovoga naroda da potpisuje bilo kakve sporazume sa EU dok se prethodno ne razreši da li EU smatra Srbiju celovitom državom", rekao je Dačić danas ranije.

On je podsetio da je veliki broj evropskih država jednostrano već priznao nezavisnost Kosova.

Prema njegovim rečima, Srbija bi trebalo da uđe u EU, ali ne po cenu da se pridruživanjem EU zapravo plati cena i faktički prihvati, direktno ili indirektno, nezavisnost Kosova.

SPS smatra da, ukoliko danas bude potpisan SSP, to može biti samo sporazum pojedinca ili određene političke grupacije, navodeći da će novi saziv parlamenta i nova vlada Srbije pokrenuti nove razgovore sa EU, razrešiti pitanje da li EU Srbiju smatra celovitom državom i poništiti sve delove ovog sporazuma koji to dovode u pitanje.

Lider socijalista je kazao da bi najbolje bilo da se o potpisivanju SSP-a raspravlja tek po okončanju izbornog ciklusa.

"Tek po okočanju izbornog ciklusa nova vlada bi trebalo da odredi gde su granice između želja Srbije za evropskim integracijama i zaštite državnih interesa, pa bi tek onda valjalo razgovarati o potpisivanju Sporazuma", rekao je Dačić.

Marković: Ne SSP-u u ovom trenutku

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković - Palma ocenio je danas da "u ovom političkom trenutku niko nema pravo da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji".

Marković je u izjavi Tanjugu ocenio da je "nekorektan" poziv Saveta ministara EU Srbiji da već danas potpiše SSP.

"Siguran sam da Vlade u ovakvom sastavu neće biti posle 11. maja. Biće u njoj neki drugi ljudi, a i sastav sadašnjeg parlamenta će biti izmenjen najmanje 30 odsto, i to bi oni koji nameravaju da potpišu SSP trebalo da imaju na umu", smatra Marković.

Đilas: Preuzimamo budućnost u svoje ruke

Ministar zadužen za Nacionalni investicioni plan Dragan Đilas ocenio je da Srbija današnjim potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU preuzima budućnosti u svoje ruke i rešava najveće probleme.

"Dva najveća problema u Srbiji danas su nezaposlenost i nizak standard i Kosovo i Metohija. Potpisivanjem SSP-a u Luksemburgu
rešavamo ta dva problema, uzimamo budućnost Srbije u svoje ruke i garantujemo da možemo da ih rešimo", kazao je Đilas.

Pajtić: Istorijski događaj za Srbiju

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da će potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za Vojvodinu značiti mnogo više investicija nego do sada.

Pajtić je u Novom Sadu rekao da su strane kompanije do sada zaposlile oko 40.000 ljudi u Vojvodini, kao i da je više od 80 odsto tih kompanija iz EU.

"Vidimo na primeru Rumunije i drugih zemalja da su nakon potpisivanja SSP-a i kandidature za članstvo u EU, evropske kompanije počele da otvaraju još više radnih mesta. Vojvodina ima veliki interes za SSP, jer postoji veliki kapacitet za korišćenje fondova EU koji su namenjeni regoionalnom razvoju", kazao je on.

Pajtić je kazao da je potpisivanje SSP-a istorijski događaj za Srbiju i naveo da će milijarde evra iz predspristunih fondova EU biti uložene u nova radna mesta, infrastrukturu, jačanje zdravstvenog i obrazovnog sistema.

"Sa druge strane, poseban kvalitet je član 135, kojim se garantuje poštovanje Rezolucije 1244 UN, na osnovu koga je jasno i međunarodnim pravom definisano da je Kosovo bilo, jeste i biće sastavni deo Srbije", kazao je Pajtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

167 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: