Ilić: Šansa za jeftinije energente

Srbija povlašćeni status u kupovini ruskih energenata može da očekuje tek posle ratifikacije energetskog sporazuma u Skupštini Srbije, kaže Velimir Ilić.

Izvor: B92

Subota, 26.04.2008.

08:40

Default images

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić je izjavio posle jučerašnjih razgovora u Moskvi da Rusija prihvata da se energetski sporazum ratifikuje posle izbora 11. maja. "Stanje mirovanja neće imati posledice na ugovor koji je potpisan", rekao je Ilić posle razgovora sa ruskim ministrom industrije i energetike Viktorom Hristenkom.

Inače, ministar infrastrukture iz Moskve se vraća bez dogovora sa ruskim zvaničnicima o prodaji nafte i gasa Srbiji po nižim cenama za 20 odsto. "Šanse su velike. To je dogovoreno, to je sastavni deo sporazuma", izjavio je Ilić.

Rusi su povlašćeni status u kupovini naftnih derivata do sada dali samo Belorusiji i Ukrajini.

Direktor Srbijagasa Saša Ilić za B92 je ocenio da nižu cenu gasa ne treba dočekivati bez nekih uslova sa ruske strane.

Slično misli i novinarka "Politike“ Jasna Petrović. Ona za B92 kaže da je jako mala mogućnost da nam Rusi daju niže cene nafte i gasa.

Najava ministra Velimira Ilića pre može da se tumači kao politički marketing, ocenjuje Jasna Petrović.

"Koliko sam uspela da razgovaram sa ljudima koji su u naftnom sektoru, mala je verovatnoća da nam Rusi daju takve povlastice, zato što oni ovde dolaze da rade i da zarade. Mislim da ne stoji ni priča da ćemo dobiti za 30 odsto jeftiniju naftu i gas, jer je po nižoj ceni dat NIS. Dokaz za to je činjenica da je NIS u februaru raspisao tender za kupovinu 800.000 tona nafte, a Gaspromnjeft je pobedio na tenderu. Ta nafta je prerađena u našim rafinerijama, i gorivo je već točeno, međutim cena goriva je pratila kretanja na svetskoj berzi, tako da mi tu nismo videli nikakav ustupak s ruske strane", objašnjava Petrovićeva.

Da su male šanse da nam Rusi jefitinije prodaju naftu i gas ukazuje i činjenica da se niže cene ne pominju u već potpisanom međudržavnom sporazumu, o čijoj će ratifikaciji, po svemu sudeći, odlučivati novi saziv Skupštine Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: