Hapšenja u vezi sa aferom "Agroživ"

U nastavku akcije otkrivanja zloupotreba i korupcije u kompaniji "Agroživ" DOO Pančevo, danas je uhapšeno 17 članova kriminalne grupe, saopštio je MUP Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.04.2008.

10:53

Default images

Među uhapšenima su Branko Vranješ, direktor preduzeća DOO „Agroživ Jagodina“ iz Jagodine, Rade Đurić i Zoran Trifuljesko, suvlasnik kompanije „Agroživ“ AD Pančevo. Policija grupu sumnjiči da je zloupotrebama službenog položaja pribavila korist od oko 20 miliona evra.



Ova akcija policije je, kako je rečeno za B92 u tužilaštvu, samo nastavak rada na otkrivanju krivičnih dela u preduzeću Agroživ.

Prema policijskim informacijama uhapšeni se sumnjiče da su od decembra 2004. do januara ove godine sticali protivpravnu korist.

Sumnjiče se i da su nezakonito privatizovali društvena preduzeća to bez saglasnosti Agencije za privatizaciju.

Imovina tih preduzeća nakon toga je stavljana pod hipoteku i na osnovu toga su podizani krediti.

Policija sumnjiči grupu da je jedan deo sredstava dobijen od tih kredita nezakonito prisvojila.

Portparol republičkog tužilaštva Tomo Zorić kaže za B92 da je akcija primer saradnje tužilaštva i policije.

„U toku je pretkrivični postupak. Policija je privela 20 osoba. Reč je o slučaju ozbiljnog finansijskog kriminala u kome su korišćenje finansijske stukture i pribaveljan korist od više miliona evra“, rekao je Zorić.

Istraga u vezi sa zloupotrebama u Agroživu traje od kraja marta, od kada su u pritvoru tri osumnjičena, među kojima je i većinski vlasnik i predsednik kompanije.

Afera "Agroživ" izbila je 31. marta kada je policija uhapsila dvojicu direktora te firme i trojicu direktora društvenih preduzeća iz Žitišta zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela i oštetili državu za oko 18 miliona evra.

Uhapšeni su vlasnik i predsednik kompanije "Agroživ" Miroslav Živanov (57) iz Pančeva i generalni direktor te kompanije Zoran Prebiračević (54).

Oni se sumnjiče da su zloupotrebili službeni položaj i izvršili krivična dela "pranje novca" i nezakonite radnje u procesu privatizacije više od 30 preduzeća sa područja Srbije, saopštio je tada MUP.

Tada su uhapšeni i direktor preduzeća "Holding juko" iz Žitišta Milan Antić (55) iz Jagodine, direktor preduzeća "Juko trgovina" iz Žitišta Šandor Juhas (60) iz Novog Itebeja i bivši direktor preduzeća "Juko klanica" iz Žitišta Djura Budimir (55) iz Banatskog Karadjordjeva.

Oni su osumnjičeni da su, kao direktori društvenih preduzeća, izvršili krivično delo zloupotreba ovlašćenja u privredi i omogućili protivpravnu imovinsku korist kompaniji "Agroživ" u iznosu većem od 4,5 milijarde dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: