Značaj panevropskog naftovoda

Izgradnja panevropskog naftovoda, čiji se godišnji kapacitet procenjuje između 60 i 90 miliona tona nafte, imala bi višestruki značaj za Srbiju, kažu stručnjaci.

Izvor: B92

Sreda, 23.04.2008.

07:18

Default images

Sporazum o udruživanju kompanija iz Rumunije, Srbije i Hrvatske, koje će učestvovati u izgradnji panevropskog naftovoda potpisan je u Bukureštu. Panevropski naftovod, dužine 1.400 kilometara, trebalo bi da prolazi kroz Rumuniju, Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju do Italije. Tim naftovodom nafta bi se iz kaspijskog regiona transportovala ka evropskom tržištu.

Generalni direktor JP "Transnafta" Nebojša Lemajić, koji je u Bukureštu u ime Srbije potpisao sporazum, izjavio je za B92 da sporazum predstavlja prvi korak ka sigurnom snadbevanju domaćih rafinerija.

"Ovaj projekat je od velikog značaja, kako za region, tako i za našu zemlju, jer pre svega omogućava sigurnost snadbevanja naših rafinerija i strateški infrastrukturni objekat koji u 21. veku treba da omogući bezbedan i siguran transport nafte ka potrošačima u zapadnoj Evropi", kaže on.

On dodaje da bi kapacitet naftovoda bio oko 60 miliona tona nafte.

"No, naravno, tek nakon izrade kompletne studije izvodljivosti i projektne dokumentacije, znaće se tačan kapacitet. Deonica kroz Srbiju je oko 200 kilometara, a procena investicije se kreće između 2 i 3 milijarde dolara", rekao je Lemajić.

Stručnjak za energetiku Zorana Mihajlović-Milanović za B92 ocenjuje da potpisivanje sporazuma za Srbiju ima višestruki značaj, ali i da će biti potrebno vreme da se projekat realizuje.

"Značaj će se ogledati ne samo u tome što će Srbija da naplati određene tranzitne takse, već i u tome što će to biti mogućnost da se pokrene kompletna građevinska operativa i da se, na neki način, pokrenu kompanije u Srbiji i da ljudi dobiju nova zaposlenja. Spolja gledano, potpuno se drugačije gleda na jednu državu kada kroz nju prolaze regionalni gasovodi i naftovodi", rekla je ona.

On dodaje da je to "jedna potpuna politička i ekonomska stabilnost".

"Ono što je, naravno, na dugom štapu jeste da su to veliki strateški projekti, da se oni ne događaju za godinu, dve ili tri, već se oni čekaju 10 godina, a na njihovu izgradnju gotovo isto toliko", kaže ona.

U narednih mesec i po dana u Londonu će biti osnovana razvojna kompanija koja će razraditi projekat naftovoda.

Za njeno osnivanje potrebno je da pravni ekspreti svih članica potpisnica usaglase stavove i pripreme neophodnu dokumentaciju za registraciju te nove kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: