Tadić: Nastaviti pregovore

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova da preispitaju svoju odluku, a Savet bezbednosti da se angažuje na nastavku pregovora.

Izvor: B92

Utorak, 22.04.2008.

07:10

Default images

Tadić je u Njujorku, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iza zatvorenih vrata, rekao da ga zabrinjava izostanak reakcije UN posle jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Sednica je bila zatvorena za javnost zbog protivljenja pojedinih država članica da im se Hašim Tači obrati u svojstvu premijera Kosova.

Zbog toga je Tačiju, uz pozivanje na Poslovnik o radu Saveta bezbednosti, omogućeno da sednici prisustvuje kao privatno lice.

Tači je na sednici rekao da se pred Kosovom nalazi "značajan" napor kako bi se osigurala prava svih građana, što se, kako je rekao, "posebno odnosi na manjinske zajednice koje ne podržavaju nezavisnost".

Obraćajući se članovima Saveta bezbednosti, predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je postupak 35 zemalja koje su podržale nezavisnost Kosova značajno oslabio kredibilitet UN.

On je upozorio da, ukoliko se ne nađe kompromisno rešenje na novim pregovorima, Kosovo postaje presedan koji može imati nesagledive posledice po međunarodnu zajednicu. "Tvrdim da moja zemlja nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Zato je neophodno tragati za novim, stabilnim rešenjem, kojim bi se popravilo veoma loše stanje. Srbija je i dalje uverena da samo nastavkom pregovora možemo doći do obostrano prihvatljivog i održivog rešenja koje će doneti trajan mir. Savet bezbednosti je jedina institucija koja može doneti pravno valjanu odluku", rekao je Tadić.

On je dodao da Srbi sa Kosova nemaju poverenja u prištinske organe vlasti i nisu spremni da sarađuju sa misijom Euleks sve dok ta misija ne dobije mandat Saveta bezbednosti.

Predsednik Srbije je upozorio i na, kako se izrazio, nepravednu presudu Ramušu Haradinaju i rekao da očekuje od Haškog tužilaštva da uloži žalbu na oslobađajuću presudu Tribunala. "Ramuš Haradinaj se ne vraća na Kosovo kao običan građanin, već sa namerom da učestvuje u političkom životu i da kreira političku stvarnost našim sunarodnicima. Ova sporna presuda podudara se sa pojavljivanjem svedočanstva bivše tužiteljice Karle del Ponte, koja u svojoj knjizi govori o trgovini ljudskim organima kidnapovanih Srba. Ovo je još jedan slučaj koji bi Tribunal trebalo da razreši", upozorio je predsednik Srbije.

Osnovni stav Srbije jeste da misija Euleks deluje izvan okvira Rezolucije 1244 i protivno principima Povelje UN, rekao je Tadić.

"Niko nema pravo da ometa Srbiju u legitimnoj i mirnoj odbrani integriteta zemlje, niti da ugrožava ostvarenje našeg drugog cilja - članstvo u Evropskoj uniji. Zato smo spremni da odmah potpišemo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU kada nam bude ponuđen i što pre ostvarimo status zvaničnog kandidata za članstvo", naveo je Tadić.

Tadić je kazao i da je od velike važnosti da se 11.maja na Kosovu održe lokalni izbori kako bi građani odabrali svoje predstavnike.

Riker: Prilagođavanje novim okolnostima

Šef UNMIK-a Joahim Riker izjavio je sinoć na sednici Saveta bezbednosti UN da će nastaviti da, u novonastalim okolnostima, ispunjava mandat u skladu sa Rezolucijom 1244 na najbolji mogući način i pragmatično.

"U svetlu novonastalih događaja, nastaviću da izvršavam mandat UNMIK koji proističe iz Rezolucije 1244 na najbolji mogući način i pragmatično", rekao je Riker ambasadorima petnaestočlanog tela svetske organizacije, naglašavajući da njegova misija "neće dozvoliti nasilje, paralelne institucije i nepoštovanje UNMIK-a".

"Ali, moramo prihvatiti činjenicu da se okruženje oko nas menja, te da ispunjavanje ovog mandata ne znači isto ono što je značilo 1999. godine, kada nije bilo kosovskih institucija i kada su intervencije UNMIK-a bile neophodne u svakom pogledu kako bi se sprečila potpuna anarhija", naveo je šef UNMIK-a.

Čurkin: UNMIK da se drži svog mandata

Vitalij Èurkin (FoNet, arhiv)
Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin upozorio je rukovodstvo misije UN na Kosovu (UNMIK) da ne doprinosi niti učestvuje u naporima za nasilno primoravanje Srba i drugih manjinskih naroda da žive u "nelegalnoj formaciji stvorenoj suprotno naporima Saveta bezbednosti UN", javila je noćas ruska agencija Itar-tas iz sedišta svetske organizacije.

Ističući da UNMIK treba da nastavi da izvršava svoj mandat, Čurkin je dodao da se "to odnosi pre svega na one oblasti Pokrajine gde je prisustvo UNMIK-a i dalje potrebno stanovništvu".

Ruski diplomata je, takođe, pozvao UNMIK da na teritoriji Pokrajine ne sprečava glasanje na izborima za parlament Srbije i lokalne organe vlasti.

"Smatramo da misija UN ne treba da se meša u sprovođenje tih izbora na Kosovu: ni parlamentarnih, ni opštinskih", rekao je Čurkin, dodajući da sporova i razlika oko parlamentarnih izbora nema.

Agencija RIA Novosti javila je da je Čurkin na sinoćnjim zatvorenim konsultacijama SB UN o Kosovu tražio od Sekretarijata UN da izvesti Savet o rezultatima istrage u vezi sa optužbama za učešće albanskih ekstremista u trgovini ljudskim organima.

SAD i Britanija protiv izbora na Kosovu

SAD i Velika Britanija zatražili su od Srbije da preispita odluku o održavanju izbora na Kosovu, naglašavajući da bi izlazak samo jedne etničke grupe na izbore predstavljao uvod u nove podele.

"Rusija i Srbija nastavljaju da odbijaju da priznaju realnost nezavisnosti Kosova... Izbori na Kosovu, jednonacionalni, nisu od pomoći. Želimo da Srbija promeni odluku o održavanju izbora na Kosovu", rekao je novinarima britanski ambasador u UN Džon Sojers po završetku sednice Saveta bezbednosti posvećene stanju na Kosovu, na kojoj je govorio i srpski predsednik Boris Tadić.

Stav Velike Britanije podržao je američki ambasador u UN Zalmaj Halilzad, koji je poručio da "SAD ne žele da se izbori održe na Kosovu", ocenjujući da bi ishod tih izbora bio "nelegitiman".

Sojers i Halilzad ocenili su da je proces priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova spor, ali da "napreduje" i da je za 64 dana nezavisnost Kosova priznalo 37 država.

"Uostalom, Bangladešu je - da bi je priznala većina članova UN - bilo potrebno više od godinu dana, i još više, da bi ta država postala članica svetske organizacije", objasnio je Sojers.

I SAD i Britanija pozdravile su privrženost Prištine i Beograda traženju mirnog izlaska iz krize, naglašavajući da Rezolucija 1244 "ostaje na snazi", ali da je "zbog promene realnosti na terenu" potrebno modifikovati i mandat UNMIK-a.

"Važno je da UNMIK sarađuje sa vlastima na Kosovu, postepeno smanjuje prisustvo, ali i ostane čvrst u borbi protiv nasilja", rekao je Halilzad.

Tači zadovoljan sednicom

Hašim Taèi (FoNet, arhiv)
Kosovski premijer Hašim Tači ocenio je u Njujorku da je Kosovo na dobrom putu i da će nastaviti sa diplomatskom radom čiji je cilj da što više zemalja prizna Kosovo kao državu.

"Važno je da većina članica Evropske unije, NATO i Saveta bezbednosti prizna nezavisnost Kosova", izjavio je Tači novinarima posle sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Tači je istakao da je zadovoljan sednicom Saveta bezbednosti na kojoj su razmenjena mišljenja o "novoj realnosti" na Kosovu posle proglašenja nezavisnosti i novoj ulozi UNMIK-a u Pokrajini.

A zamenik premijera Kosova Hajredin Kući ocenio je da su najavljeni razgovori beogradskih vlasti i kancelarije UN u Beogradu pokušaj neutralizacije nezavisnosti Kosova.

Vlada Kosova će na vreme izneti stav o razgovorima kancelarije UNMIK-a u Beogradu sa predstavnicima Vlade Srbije o pojedinim pitanjima na Kosovu, izjavio je Kući za današnji prištinski list "Zeri".

"Radi se o tendenciji da se postigne sporazum koji će neutralisati sadašnje stanje na Kosovu", rekao je zamenik kosovskog premijera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: