Bubalo: Rusija brine zbog sporazuma

Dok u DSS-u očekuju da Skupština Srbije ratifikuje energetski sporazum sa Rusijom pre izbora, u DS-u kažu da će ratifikacija uslediti posle 11. maja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.04.2008.

08:38

Default images

Polemika između koalicionih partnera DS-a i DSS-a o energetskom sporazumu ne jenjava. U DSS-u navode da će sporazum u četvrtak još jednom biti na dnevnom redu sednice Vlade i da bi Skupština zatim trebalo da ga ratifikuje. U DS-u, međutim, kažu da nisu promenili svoj stav da tehnička vlada i raspuštena Skupština sada nemaju mandat da se time bave.

Priča o ratifikaciji gasnog sporazuma s Rusijom pokrenuta je za vikend, posle posete ruskog ministra Sergeja Šojgua Beogradu. Iako je posle sastanka s predsednikom Srbije saopšteno da je dogovoreno da novi parlament ratifikuje sporazum, DSS posetu Šojgua tumači kao očekivanje da se to desi pre izbora.

"Tehnička vlada može da usvoji sporazum i da ga prosledi parlamentu. Ministar Šojgu nije dolazio ovde u turističku posetu u petak, verujte. To je vrlo ozbiljna poseta i tako morate da je shvatite. Potpisan je i protokol i u tom protokolu jasno stoji da do 11. maja, pre toga, sporazum treba da se ratifikuje", kazao je portparol DSS-a Andreja Mladenović. U Demokratskoj stranci drugačije gledaju na problem u vezi sa ratifikacijom energetskog sporazuma.

"Vlada ima tehnički karakter, parlament je raspušten. Čim bude konstituisana Narodna Skupština Republike Srbije, ovaj sporazum će se naći pred poslanicima, i oni će doneti odluku. Potpuno sam uveren da neće nastupiti bilo kakva šteta od toga što ćemo mi da poštujemo proceduru. Niko ne može da zakaže sednicu osim predsednika parlamenta, kao što niko ne može da zakaže sednicu vlade osim predsednika vlade", kaže potpredsednik DS-a Dušan Petrović.

I u stručnim službama Skupštine odbacuju mogućnost koju su izneli radikali, -da bi i neki od potpredsednika parlamenta mogao da zakaže sednicu.

"Ni po Ustavu, ni po Poslovniku, niko drugi ne može da sazove sednicu Skupštine, osim predsednika Skupštine. Čak postoji i dilema da li ovlašćeni potpredsednik može, ali u svakom slučaju, samo predsednik ili eventualno ovlašćeni potpredsednik. U Skupštini, koja je raspuštena, ovlaščeni potpredsednik je gospodin Albijanić, tako da bi samo gospodin Dulić ili gospodin Albijanić mogli da zakažu sednicu i da predlože dnevni red", objasnila je sekretarka Skupštine Srbije Tamara Stojčević.

Podsetimo, sporazum s Rusijom trebalo je da bude na dnevnom redu sednice Vlade početkom meseca, ali su to onemogućili ministri iz DS-a, dok članovi Vlade iz stranke G17 plus iz protesta nisu prisustvovali sednici.

Đelić: Ratifikacija nakon 11. maja

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da energetski sporazum sa Gaspromom neće biti ratifikovan pre izbora 11. maja.

Đelić je u Prokuplju kazao da se o tome predsednik Srbije Boris Tadić dogovorio sa ruskim ministrom za vanredne situacije Sergejom Šojguom.

"Tadić i Šojgu su se dogovorili da tehnička vlada odmah posle izbora pošalje novoj skupštini Srbije taj zakon na ratifikaciju, što je logično, jer sada je besmisleno slati bilo kakav zakon skupštini koja ne postoji", izjavio je potpredsednik Vlade.

Prema njegovim rečima, Rusija, kao ozbiljna zemlja, veoma dobro razume takav stav, pa nema razloga da se na pitanju energetskog sporazuma stiču politički poeni.

LDP: NIS prodati po pravilima

Lider Liberalno-demokratske parije Čedomir Jovanović rekao je u Beloj Palanci da "Rusi mogu da kupe NIS, ali po istim pravilima po kojima mi možemo da kupimo neku kompaniju u Rusiji.

Zaustavićemo tu kriminalnu privatizaciju i promeniti energetski sporazum s Rusijom", rekao je Jovanović i ocenio da ekonomija mora biti reformisana tako što će se "obaviti brza privatizacija javnih preduzeća, a ne onako kako to danas rade Tadić i Koštunica".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: