Tadić: Integritet zemlje najvažniji

Boris Tadić izjavio je da će, ukoliko bude morao da se opredeljuje između EU i Kosova, izabrati integritet zemlje. Takav uslov, međutim, trenutno niko ne postavlja.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.04.2008.

10:54

Default images

"Ako mi na kraju predsedničkog mandata bude postavljeno da se opredelim između evropske budućnosti i integriteta zemlje," ja ću izabarati integritet zemlje, izjavio je predsednik Srbije i lider Demokratske stranke u intervjuu za beogradski nedeljnik "Standard".

Tadić je dodao da se zato ne ponaša "kao čovek koji danas prelazi most do kojeg će stići za pet godina", već da želi da nastavi i ekonomsko jačanje Srbije i borbu za Kosovo.

"Jer, ono što je najvažnije, EU nema mogućnost da postavi takav uslov Srbiji, kada u samoj EU postoje zemlje koje nikad neće priznati nezavisno Kosovo", rekao je Tadić.

On je naveo da vodi odgovornu nacionalnu politiku, kao i da su interesi Demokratske stranke, na čijem je čelu, podređeni državnim, od kojih ništa ne sme biti važnije.

Govoreći o srpskim tajkunima i monopolistima, Tadić je poručio zastupnicima javnih interesa - tužilaštvu, sudovima, policajcima... da treba da rade svoj posao.

"Kao što ne tražim milost za sebe, ne tražim je ni za neke krupne kapitaliste. Uvažavam ih, ali ovo uopšte nije lično, niti je upereno protiv nekog pojedinačno, jer moj posao jeste da branim javni interes", istakao je predsednik Republike.

Odgovarajući na pitanje da li njegovu stranku finansiraju krupni kapitalisti, Tadić je kazao da je "politička ili ekonomska praksa najbolji način da pokažete da li jeste ili niste zavisni od nekog ko je u krupnom kapitalu".

"Nadam se da posle ovoga što smo otvorili niko od krupnih kapitalista neće moći da mi kaže da smo zastupnici njihovih interesa", rekao je on, dodavši da je važno napraviti društvo u kojem se poštuju zakoni i pravila ponašanja.

Velika je stvar, prema Tadićevim rečima, što nema velikih afera nakon učešća DS-a u vladi, "jer sve afere su iz prethodnog života".

Na pitanje da li nakon izbora može da zamisli DS u opoziciji, Tadić je rekao da takva opasnost uvek postoji, ali da ne veruje da će građani Srbije glasati za političku opciju koja ne vodi zemlju prema EU, "zato što je to pitanje opstanka, života, posla za ljude, elementarne održivosti čitavog sistema i same zemlje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: