Sve manje visokoobrazovanih

Gotovo polovina stanovnika Srbije ima završenu samo osnovnu školu dok je po broju fakultetski obrazovanih ljudi na dnu te liste u Evropi.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2008.

13:49

Default images

Potpredsednik vlade Božidar Đelić zaključio je da je aktuelni obrazovni sistem nedovoljno efikasan i da ga treba menjati. Sa tim se saglasio i ministar prosvete Zoran Lončar. Za poslednjih osam godina, prosveta je čak četiri puta menjala ministra, i isto toliko puta menjala i koncept reforme obrazovanja u Srbiji.

Ukidali smo Darvina, strani jezik i na kraju na Pizinom istraživanju od 41 zemlje zauzeli 37 mesto, podsetio je Đelić.

"Gde smo, iskreno nije sjajno - posle 50 godina 22 odsto starijih od petnaest godina nema osnovno obrazovanje, pola naše zemlje nema osnovnu školu i po tome smo na dnu Evrope", kazao je Đelić.

Sa većinom podataka koje je potpredsednik vlade izneo složio se i resorni ministar Zoran Lončar.

"Objektivnio, to je posledica onoga što smo radili, zbog toga treba da se pogledamo u oči i objektivno razgovaramo o problemima koji postoje", rekao je Lončar.

Zaposleni u prosveti za ministra Lončara imali su mnogo pitanja. On međutim nije ostao na debati zbog kako je rekao drugih obaveza.

Savez učitelja Srbije interesovalo je šta će biti sa sa finansiranjem edukativnih projekata za učitelje.

"Uredno smo podneli izveštaje novom ministru i očekivali da se uplate ostale dve rate od oko osam miliona dinara kako bi još 2.500 kolega mogli da pohađaju željene seminare. Međutim nismo imali razumevanja, novo ministrastvo ne prihvata ugovor starog, tako da ćemo morati očigledno da sačekamo neko novo ministarstvo", rekla je Gordana Josimov iz Saveza učitelja Srbije.

Od koncepta reformame osnovnog obrazovanja koji je postavljen 2001 godine, danas gotovo da se ništa ne primenjuje.

Već osam godina Srbija ne uspeva da usvoji ni nacionalnu strategiju za obrazovanje. A da bez toga nema pomeranja na evropskoj lestvici obrazovanja složili su se i ministar Lončar i potpredsednik vlade Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: