Ilić: Imaće problem ako potpišu

Tokom predizborne posete Boru, Velimir Ilić najavio opoziv odluke kojom se vicepremijeru Đeliću odobrava da potpiše sporazum sa EU. Šutanovac odbacuje takvu mogućnost.

Izvor: B92

Nedelja, 13.04.2008.

08:14

Default images

U slučaju da sporazum potpiše predsednik Srbije Boris Tadić, Ilić najavljuje da će biti opozvan. "Pokrenućemo inicijativu za opoziv predsednika Srbije jer je prekršio Ustav države i rezoluciju Skupštine Srbije. Gospodin Tadić nema pravo, a pravo koje je Đelić dobio na nekoj od sednica Vlade, to je bilo pravo da Srbija uđe u EU sa Kosovom", kaže on.

"To je pravo da se može potpisivati, ali uslov je bio - sa Kosovom, što oni sada zanemaruju. Očekujem da ovih dana premijer iskoristi svoje pravo i opozove tu odluku, što ima pravo, tako da Đelić neće moći ništa da potpisuje", dodaje Ilić.

Ilić je dodao da očekuje da premijer odluku Vlade opozove već sutra.

Šutanovac: Premijer ne može da opozove odluku

Dragan Šutanovac, potpredsednik Demokratske stranke, izjavio je da je odluku da Božidar Đelić može da potpiše sporazum sa EU Vlada donele jednoglasno i da premijer ne može da je opozove.

"Niko u Vladi ne može doneti samostalno odluku. Premijer je prvi među nama, ali ima samo jedan glas, tako da je potpuno apsurdno tražiti od njega da opozove odluku koju je Vlada već donela", rekao je Šutanovac za B92.

Šutanovac kaže da je Ilić ponovio ono što je ovih dana već rekao Tomislav Nikolić.

"Praktično je to poziv na linč. Nikolić je rekao da Boris Tadić, ukoliko potpiše sporazum sa Evropom, treba da javi gde će sleteti kad se bude vraćao, pa će ga oni dočekati, pa će se on provesti kako treba. Isto to je rekao i Velimir Ilić. Mislim da je to govor mržnje kakav nije zabeležen na prostorima naše zemlje", dodaje Šutanovac.

Šutanovac je dodao da je ubeđen da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji i da veruje da će predsednik zajedno s Vladom potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ukoliko to bude ponuđeno.

Popović: Sporazum neobavezujući

Ministar rudarstva i energetike i kandidat DSS-a za gradonačelnika Beograda Aleksandar Popović izjavio je danas da bi, ukoliko bi koalicija okupljena oko DS potpisala sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU, to suštinski značilo "legalizaciju NATO-države Kosovo".

"Srbiju taj sporazum i taj potpis ne bi ni na šta obavezivao", rekao je Popović u izjavi dostavljenoj Tanjugu, dodavši da će do 28. aprila NATO "vršiti veliki pritisak da koalicija Čanak - DS - G17 potpiše Solanin sporazum, kako bi NATO pakt mogao da tvrdi da je Srbija priznala nezavisnost Kosova".

"Tada bi Solana mogao da ode u Prištinu i da saopšti da je završio svoj posao koji je započeo bombardovanjem Srbije", kazao je Popović.

Solana bi, smatra ovaj funkcioner Demokratske stranke Srbije, u Prištinu "odneo Tačiju i Haradinaju sprazum koji je potpisala koalicija Čanak-DS- G17 kao dokaz priznavanja prve NATO-države".

"Jasno je da NATO-pakt hoće po svaku cenu da legalizuje 'divlju gradnju' svoje prve države, koju ne priznaje 150 država u svetu", tvrdi Popović.

"Mi im poručujemo da, ukoliko Čanak-DS-G17 potpišu 28. aprila Solanin sporazum, taj sporazum može važiti samo za tu kaoliciju i da Srbiju takav sporazum apsolutno ninašta ne obavezuje", naglasio je Popvić.

On je zaključio da je "Solanin sporazum isključivo u interesu NATO pakta i legalizacije prve NATO države, a ne u interesu dražave Srbije".

Petrović: Ako se ponudi, Srbija će potpisati

Funkcioner Demokratske stranke Dušan Petrović izjavio je večeras da će Srbija, ako joj bude ponuđeno, potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Petrović je u Kragujevcu rekao da predsednik Srbije Boris Tadić po Bečkoj konvenciji ima ovlašćenje za to, a ministar Božidar Đelić ovlašćenje Vlade Srbije.

On je rekao da je "potpuna neistina" da će državni interes Srbije biti ugrožen potpisivanjem tog sporazuma.

Petrović je istakao da u prvoj rečenici sporazuma jasno stoji da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na snazi, kao i da se tim sporazumom priznaje da je Kosovo i Metohija deo srpske teritorije.

On je rekao da razume zašto Vojislav Koštunica i Vojislav Šešelj misle drugačije.

Petrović je dodao da "ne treba govoriti neistinu" i dovoditi u zabludu građane Srbije. Prema njegovim rečima, "Srbija će biti član Evropske unije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: