Jakšić: Tadić prodaje teritoriju

Marko Jakšić i Milan Ivanović ocenili su da bi potpisivanje Sporazuma o saradnji i pridruživanju EU značilo posredno priznavanje nezavisnog Kosova.

Izvor: Beta

Subota, 12.04.2008.

16:59

Default images

"Srbi sa Kosova i Metohije neće sedeti skrštenih ruku. Nećemo dozvoliti najvećem izdajniku u modernoj srpskoj istoriji Borisu Tadiću da jedan takav potpis prođe neopaženo", rekao je Jakšić u Kosovskoj Mitrovici, na zajedničkoj konferenciji za novinare Zajednice srpskih naselja i opština i Srpskog nacionalnog veća centralnog Kosova.

Organizovaćemo demonstracije ispred njegovog kabineta i ukazati da izdaja Kosova ne može i ne sme da se odradi na tako perfidan način, najavio je Jakšić i pozvao predsednika Srbije Borisa Tadića da zbog "vlasti i funkcije ne prodaje državnu teritoriju".

Jakšić je optužio ministra odbrane Dragana Šutanovca da, "ulazeći u sedište NATO-a u Briselu na zadnji ulaz, želi da napravi sporazum koji bi isključio Kosovo iz sastava Srbije".

Prema njegovim rečima, u situaciji kada je najveći deo zemalja EU priznao nezavisno Kosovo i kada EU šalje svoju misiju da u pokrajini sprovede plan Martija Ahtisarija, potpisivanje sporazuma bi značilo da Srbija priznaje Pokrajinu kao posebnu državnu tvorevinu.

Čelnici SNV-a severnog Kosova i Zajednice srpskih opština istakli su da, lokalni izbori, planirani za 11. maj, moraju biti održani na celoj teritoriji Kosova i Metohije.

Odustali smo od našeg predloga da se na Kosovu održe i pokrajinski izbori, da bi UNMIK dao punu saglasnost za održavanje lokalnih izbora, rekao je Milan Ivanović.

On je ocenio da UNMIK nema nijedan argument da lokalne izbore proglasi nelegitimnim.

"Nelegitimno je njihovo ponašanje koje nije u okviru mandata Rezulucije 1244. Pre nekoliko meseci preneli su vlast na kosovske, albanske institucije i njima omogućili da organizuju i sprovode izbore, pa sa kojim pravom onda nama zabranjuju", zapitao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: