Tadić: Nema budućnosti sa SRS

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da nema budućnosti za Srbiju u koaliciji sa Srpskom radikalnom strankom i njenim liderom Vojislavom Šešeljem.

Izvor: FoNet

Subota, 12.04.2008.

13:26

Default images

Tadić je dodao da je zbog toga potrebno da izborna lista Za evropsku Srbiju pobedi na izborima 11. maja. Tadić je građanima na trgu ispred opštine Pančevo rekao da se mora pobediti kako bi Srbija bila demokratska i evropska država i zbog boljeg života svih njenih građana.

"Hajde da 11. maja još jednom pobedimo, hajde da ih pobedimo, ako treba i naše sadašnje partnere u vladi, jer izgleda hoće da grade koaliciju sa Šešeljem", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, budućnosti za Srbiju nema u koaliciji sa SRS i Vojislavom Šešeljem, "jer njihove vizije jesu agresije prema drugim zemljama".

"Mi ne vidimo takvu Srbiju. Mi želimo mir, mi branimo naše dostojanstvo, mi hoćemo da izgradimo dostojanstvenu, evropsku Srbiju, zbog svih građana i zato ćemo pobediti", izjavio je Tadić i odbacio tvrdnje političkih oponenata da integracija države u Evropsku uniju (EU) znači izdaju Srbije.

"To nema veze sa logikom. Mi EU smatramo novim instrumentom za rešavanje problema ljudi, instrumentom za osnaživanje naše ekonomije, instrumentom za očuvanje našeg teritorijalnog integriteta", rekao je Tadić.

Evropa nije cilj sama po sebi, već sredstvo za obezbeđivanje boljeg života svih naših građana, dodao je Tadić i ocenio da predstojeći izbori nemaju samo političku dimenziju, već i istorijski značaj.

"Zašto svaki izbori posle 2000. godine u Srbiji imaju istorijski značaj? Zbog toga da se ne bi dozvolilo da se vratimo u devedesete godine, da učinimo konačno ovaj politički put nepovratnim, da on bude put budućnosti, a ne put vraćanja u tešku prošlost", kazao je on.

Tadić je izjavio da se učlanjivanjem Srbije u EU jača ekonomija i rešavaju problemi ljudi, uključujući i ekološke probleme koji muče stanovnike tog grada.

"Evropske integracije znače da hoćemo da živimo od svog rada i svoje plate", rekao je on.

Podsećajući na situaciju iz devedesetih, kada je bivša Jugoslavija imala šansu da postane članica EU, kao prva država regiona, Tadić je rekao da tada nije bilo pravih političkih odluka i hrabrosti.

Zato se 11. maja 2008. godine ponovo borimo za iste ideje, rekao je Tadić.

Tadić je kazao da Srbiji trebaju jake državne kompanije i poručio da zato Elektroprivreda Srbije nikada neće moći da se privatizuje.

Obraćajući se "krupnim kapitalistima", on je rekao da moraju poštovati zakon i pravila ponašanja.

Otvaraću im vrata susednih država da razvijaju svoje kompanije,rekao je Tadić, ali moraju da se poštuju pravila igre - nema dizanja cena do beskonačnosti, imaće konkurenciju, neće moći za male pare da kupuju vredno zemljište.

"Ovo nije poruka neprijateljstva, već poštovanje zakona", rekao je Tadić.

Đilas: Gradnja mosta kod Borče za tri godine

Kandidat Demokratske stranke za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas izjavio je da će most preko Dunava, koji će spojiti Zemun i Borču, početi da se gradi za tri godine i omogućiti dalji razvoj prestonice.

"Grad nema više na koju stranu da se razvoja osim na drugu obalu Dunava", rekao je Đilas, prilikom obilaska lokacije na kojoj će biti izgrađen most.

Prlikom vožnje brodom Dunavom, od Zemuna do Borče sa novinarima, Đilas je najavio da bi u naredne tri godine trebalo da budu završeni idejni projekat i tehnička procedura i obezbeđena sredstva za izgradnju mosta, koji će omogućiti da građani za svega nekoliko minuta stignu s jedne na drugu obalu.

Đilas je naveo da je u Novom Beogradu preostalo svega 12 odsto površina za gradnju i da je zbog toga ideja "Beograd 3" realnost.

"To će doprineti da i vrednost zemljišta na drugoj obali poraste i dostigne cenu kvadratnog metra od 2.000 evra, koliko je sada u Novom Beogradu", kazao je Đilas.

Zbog toga je dogovoreno da se Poljoprivredni kombinat "Beograd" (PKB) sada ne privatizuje, već da ostane u većinskom državnom vlasništvu, jer će zemljište koje PKB poseduje biti za nekoliko godina ne samo poljoprivredno, već i građevinsko, koje će imati ogromnu cenu, rekao je Đilas.

"Želimo da te pare sačuvamo Beograđanima i da od njih sutra nastavimo dalju izgradnju Beograda", kazao je on.

DS: Predočiti sporazum Koštunica-Šešelj

Demokratska stranka pozvala je danas Demokratsku stranku Srbije da građanima "predoči sadržaj partijskog sporazuma Koštunica-Šešelj koji ima za cilj da prekine sve veza Srbije sa svetom". "Cilj tog sporazuma je da zbog očuvanja Koštunice na vlasti obustavi sve investicije i vrati Srbiju u prošlost", navela je portparol DS-a Jelena Marković.

Ona je rekla da DS poziva "koaliciju Koštunice i Šešelja da otvoreno kaže građanima da njihova vlada sa sedištem u Hagu želi da obustavi izgradnju toplana, bolnica i puteva koje finansira Evropska unija, a koje Koštunica bez stida otvara".

"Podsećamo koaliciju Šešelj-Koštunica da sporazum o pridruživanju EU podržava 70 odsto građana jer žele normalan posao i život i da zbog premijerskog mesta Koštunice nemaju prava da Srbiji oduzimaju budućnost", rekla je ona.

Jeremić: Referendumski karakter izbora

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je danas da predstojeći parlamentarni izbori 11. maja imaju referendumski karakter.

"Formirala su se dva jasna bloka na parlamentarnom nivou. Tako jasnu situaciju imali smo petog oktobra (2000. godine)", rekao je Jeremić na konferenciji za novinare u opštinskom odboru Demokratske stranke u Zrenjaninu.

Jeremić je izrazio uverenje da će se na izborima građani opredeliti za proevropsku političku opciju, što će omogućiti četiri godine delovanja na priključenju Evropskoj uniji.

On je upozorio da bi, u slučaju da na izborima većinu dobije "drugi politički blok", Srbija bila odvojena od evropskih integracija.

Jeremić je podržao kandidaturu predstavnika Demokratske stranke i njenih koalicionih partnera na predstojećim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: