Veterani protestovali u Beogradu

Ratni veterani sa juga Srbije okončali su protest u centru Beograda nakon što je Vlada Srbije usvojila zaključak o isplati uvećanih ratnih dnevnica.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.04.2008.

07:19

Default images

Predsednik štrajkačkog odbora Gorjan Jakovljević rekao je da će, u skladu sa usvojenim zaključkom vlade, u petak, 11. aprila, u 9.30 početi razgovor predstavnika vlade i veterana kako bi se utvrdili kriterijumi za isplatu dnevnica. U vladinom saopštenju nisu pomenuta eventualna rešenja po zahtevima veterana.

Kriterijume koji budu dogovoreni Vlada Srbije će usvojiti na sledećoj sednici, nakon čega će početi isplata ratnih dnevnica.

Jakovljević je kazao da će štrajkački odbor insistirati na tome da učesnici rata 1999. godine iz Rasinskog, Raškog, Niškog i Jablaničkog okruga dobiju iste dnevnice kao i učesnici rata iz Topličkog okruga, u kojem je isplata već počela.

Predstavnici štrajkačkog odbora rekli su da je u Topličkom okrugu veteranim isplaćeno prosečno po oko 200.000 dinara.

Deo učesnika protesta bio je nezadovoljan tom odlukom jer su očekivali da već danas dobiju informaciju o tome koliko će novca i
kada biti isplaćeno, ali su i oni prekinuli protest.

Prema policijskoj proceni, na protestu je učestvovalo oko 1.500 ratnih veterana.

I Goranci traže isplatu dugovanja

Građanska inicijativa Goranaca zatražila je danas od Vlade Srbije da hitno isplati zaostala dugovanja veteranima Gorancima koji su bili angažovani u jedinicama Vojske Jugoslavije na Kosovu 1999.

Podsećajući da se "za vreme NATO agresije na našu zemlju 100 odsto Goranaca odazvalo mobilizaciji, što nije bilo slučaj ni sa jednom opštinom u Srbiji", u saopštenju Inicijative je navedeno da 436 rezervista "godinama čeka na isplatu".

Ako se njihov zahtev ne ispuni, Građanska inicijativa Goranaca najavljuje građansku neposlušnost i javne proteste poput onih koje održavaju veterani na jugu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: