Konstantan pad ekonomije u Italiji

Dok Italiju u nedelju i ponedeljak očekuje izbor nove vlade, italijanska ekonomija beleži konstantan pad.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.04.2008.

14:34

Default images

Prema prosečnoj neto plati Italija se, prema procenama OEBS-a, nalazi na 23 mestu od 30 evropskih zemalja, koliko je učestvovalo u proceni. Italijanska ekonomija zapada u sve veću krizu. Ulice Napulje ponovo su prepune smeća. Pregovori Alitalije i Ka-El-Ema su propali. Međunarodni monetarni fond predvideo je da će italijanski godišnji rast za period od 2008. do 2009. biti veoma niskih 0,3 odsto.

"Italijanskoj ekonomiji ne ide dobro kao ostatku Evrope. Za ovo je zaslužan nizak ekonomski rast proteklih nekoliko godina u odnosu na evropski prosek i jedan od razloga za to je sigurno nedostatak strukturalnih reformi, veoma važnih strukturalnih reformi, kao i i veoma loša politika", rekao je Đorđo di Đorđio, dekan ekonomskog fakulteta u Rimu.

Osnovna pitanja kampanja za prlamentarne izbore koji se održavaju u nedelju i ponedeljak su upravo kako podići posustali ekonomiju, otvoriti nova radna mesta, povećati plate i dovesti Italiju na nivo na kome je i ostatak Evropske unije.

Kada je rešavanje ovih problema u pitanju, stranke se, bar u svojoj retorici, ne razlikuju mnogo.

"Mi gledamo kako Italija propada. Italija mora intenzivno da počne da radi na obnovi i modernizaciji", kaže Silvio Berluskoni, kandidat partije Sloboda.

"Ne rezumem zašto Italija nema isti ekonomski rast kao i druge evropske zemlje. Odgovor na ovo pitanje je u zamoru politike i institucija koje ne podržavaju rast zemlje, koje ne puštaju da se razvijamo", kazao je Valter Veltroni iz Demokratske partije.

Međutim, italijanski proizvodi i dalje su veoma cenjeni i traženi u inostranstvu.

Prema procenama ekonomista, upravo je izvoz mesto gde Italija može da napreduje.

A, pored posustale ekonomije, milioni turista i dalje svake godine dolaze u Italiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: