Šreder: Prerano priznanje Kosova

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder kaže da su članice Evropske unije donele preuranjenu odluku o priznavanju Kosova.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.04.2008.

07:40

Default images

On je rekao da se nada da će EU shvatiti svoju odgovornost za ostavljanje na cedilu proevropskih snaga u Srbiji. "Zato se i nadam da će do 28. aprila shvatiti, posebno Holandija, koliko je važno da se potpiše Sporazum o asocijaciji i stabilnosti i da se napravi konkretan korak ka ukidanju viza za građane Srbije", izjavio je Šreder u intervjuu Blicu.

Šreder, koji je u Beogradu boravio povodom obeležavanja 175 godina od osnivanja švajcarske medijske grupe "Ringier", koja je vlasnik Blica, kaže da bi povodom pitanja Kosova lično želeo da je doneta drugačija odluka, ali i da nema mnogo smisla osvrtati se unazad.

On evropskim liderima poručuje da ne bi bilo dobro za stabilnost celog regiona ukoliko ne dođe do potpisivanja sporazuma sa Srbijom.

"Zaista sam za to da se ojačaju proevropske snage u Srbiji kako bi Srbija mogla da postane deo Evrope", rekao je bivši nemački kancelar.

"Gruzija ne razmatra priznanje Kosova"

Gruzija ne razmatra pitanje priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije i ono "nije na dnevnom redu", izjavio je gruzijski ministar inostranih poslova David Bakradze.

Bakradze je demantovao da je premijer Vladimir Lado Gurgenidze u nedavnom intervjuu estonskom listu "Postimees" najavio da bi Gruzija mogla da prizna jednostranu secesiju Kosova.

Moldavija podržava stav Srbije

Državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije Dušan Spasojević izjavio je danas da Moldavija apsolutno podržava stavove Srbije o rešavanju budućeg statusa Kosova i jednostranom proglasenju nezavisnosti pokrajine.

Spasojević je, posle razgovora s ministrom odbrane Moldavije Vitalijem Vrabijem, rekao da ta podrška dolazi iz svih institucija i struktura Moldavije - od moldavske vlade i narodne skupštine.

"Vrabi i ja složili smo se da su evropske integracije zajednički cilj i težnja obe države i da su one najbolji način za odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta naših zemalja", rekao je Spasojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: