Protest UN-u na presudu Haradinaju

Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom odlučio je da protestuje kod Ujedinjenih nacija na oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 10.04.2008.

13:04

Default images

Takođe, biće podnet zahtev i za istragu o navodima iz knjige "Lov", bivše glavne tužiteljke Tribunala Karle del Ponte, izjavio je predsednik Saveta Rasim Ljajić. "I pored nedoslednosti i dvostrukih aršina, nastavićemo saradnju sa Haškim tribunalom. Moramo je nastaviti zbog nas, a ne zbog Haradinaja", kazao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, saradnja Srbije sa Tribunalom biće otežana nakon oslobađajuće presude Haradinaju, a pitanje je i kako će reagovati operativci iz policije koji na terenu traže haške begunce.

"Srbija je učinila mnogo više za saradnju sa Haškim tribunalom nego susedi u regionu i zaslužujemo da ne bude uslovljavanja i da brzo potpišemo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom", kazao je Ljajić.

Ljajić kaže da postoje tehničke prepreke za pronalaženje preostalih begunaca, među kojima je i Ratko Mladić. Ipak, poslednja akcija vezana za pronalaženje Stojana Župljanina pokazala je, kaže Ljajić, spremnost Srbije za saradnju.

On ukazuje na činjenicu da, iako je to nepopularan potez, postojala je spremnost da se to učini u sred predizborne kampanje.

Župljanin je, međutim, dan ranije uspeo da pobegne, a Ljajić tvrdi kaže da po svemu sudeći nije dobio dojavu.

Prema rečima Ljajića, naredne nedelje bi glavni haški tužilac Serž Braner trebalo da dođe u Srbiju, a tačan datum se još dogovara.

Njegova ocena saradnje bi mogla da bude jedna od odlučujućih u pitanju da li će Srbija potpisati Sorazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Ljajić: Pokrenuti postupak protiv Jesen-Petersena

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da će Srbija zatražiti od tog suda da pokrene postupak protiv bivšeg šefa UNMIK-a Sorena Jesen-Petersena, koji je, uz međunarodnu zajednicu, glavni krivac za oslobođanje bivšeg lidera OVK i bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Na današnjoj sednici Saveta, odlučeno je i da se od Tribunala zahteva nastavak istrage vezane za zločine koji su počinjeni nad Srbima, o čemu je u svojim memoarima pisala i bivša tužiteljka Haškog tribunala Karle del Ponte, rekao je Ljajić.

On je, u pauzi skupa, na kojem je predstavljen Nacrt Nacionalne strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja, kazao novinarima da je "to naša obaveza prema žrtvama, ali i zbog procesa pomirenja u regionu i želje da istrajemo u potpunosti da se ispitaju svi zločini, bez obzira ko ih je izvršio i ko su žrtve".

"Od Ujedinjenih nacija ćemo zatražiti da se postupci, vezani za istrage zločina nad Srbima na Kosovu i presudu protiv Haradinaja, vode pred Tribunalom", naveo je Ljajić.

On je rekao da je Srbija svesna činjenice da je tužilaštvo bilo suočeno sa nedostatkom svedoka, s ozbirom na to da je devet ubijeno, podsetivši da smo "i mi bili izloženi pritscima za svaki dokument i svakog svedoka".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: