Potpisan ugovor za most na Adi

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda potpisala je ugovor o projektovanju i izgradnji mosta na Adi Ciganliji.

Izvor: B92

Sreda, 09.04.2008.

16:41

Default images

Ugovor je potpisan s konzorcijumom kompanija, sa austrijskim Porom na čelu. Konzorcijum, koji čine i kompanije iz Nemačke i Slovenije, pobedio je na tenderu za izgradnju mosta kao najpovoljniji ponuđač, sa cenom od 118,6 miliona evra.

Na izgradnju mosta preko Ade Beograđani čekaju već šest godina. Most za koji se zna samo preko slika i animacija, poznatiji kao "Pilon", na tenderu je bio najskuplji. Akademik Nikola Hajdin kaže da je taj most bilo nemoguće manje platiti.

"Obično se čuje da taj most košta mnogo. Cena mosta, ko se malo razume u građevinarstvo, je kao cena mostova koji se grade po svetu. Takav most sa tom širinom i tim karakteristikama ne može da se uradi a da cena ne bude ispod dve do dve i po hiljade evra po kvadratu", objašnjava Hajdin koji je i predsedavajući na projektu izgradnje mosta.

Direktor direkcije za izgradnju Beograda Boris Ranković podsetio je da je izgradnja mosta poskupela sa 90 na 118 miliona evra zbog povećanja cene čelika na svetskom tržištu.

"Ta cena građevinskog materijala ima tendenciju rasta. Ja slobodno sa ovog mesta mogu da kažem da ovaj most ugovaramo za godinu dana, sigurno bi bio skuplji za 20 osto", rekao je Ranković.

Konzorcijum kompanija koji će graditi most već danas može da počne da razgleda teren i možda da postavlja kamene temeljce za gradnju. Oni su ponosni što su dobili posao i obećavaju da će most biti sagrađen u roku.

"Mi, takođe, verujemo da će ovaj most u Beogradu rešiti potpuno sve saobraćajne probleme u gradu sa kojima se danas susreće vaš glavni grad. Ovaj most takođe će biti i novi simbol Beograda", smatra Hubert Večnik, predsednik Upravnog odbora kompanije "Por".

Ministar bez portfelja zadužen za Nacionalni investicioni plan, Dragan Đilas, rekao je da su svi u Vladi svesni da u Beogradu postoje gužve, ali napominje da je projekat izgradnje mosta morao da se uradi mnogo ranije.

"Ja se ne slažem sa onima koji kažu da izgradnja mosta kasni godinu dana, ja kažem da kasni bar 20 godina. Da je bilo drugačije vreme, da su neki ljudi na vreme mislili o tome, onda bi se u ovaj posao ušlo mnogo ranije", smatra Đilas.

Most dug 929 metara, sa stubom visokim 200 metara, gradiće se na donjem špicu Ade Ciganlije, a biće sastavni deo unutrašnjeg magistralnog poluprstena Beograda. Izgradnja mosta trebalo bi da traje 40 meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: