Tadić: Niko da se ne meša u izbore

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da niko u svetu ne treba da se meša u izbore u Srbiji jer o njima odlučuju građani Srbije.

Izvor: Beta

Sreda, 09.04.2008.

18:59

Default images

"Svaka podrška Evropske unije Srbiji je dobrodošla, ali nikada neću pozdravljati ničije mešanje u unutrašnje stvari u Srbiji i izbore", kazao je Tadić u intervjuu agenciji Beta. On je istakao da je Srbija suverena zemlja i da su građani jedini suvereni da odlučuju o njenoj budućnosti.

Tadić je ocenio da Srbija i njeni građani treba da donose prave odluke i da idu prema svetu i Evropi.

"Srbija nikako ne sme da donosi odluke koje je udaljavaju od Evrope i sveta jer se tako samoizoluje i političari koji predlažu tako nešto preuzimaju ogromnu odgovornost za budućnost zemlje i njeno ekonomsko jačanje", istakao je on.

Predsednik Srbije pozvao je sve političare da, i u teškim okolnostima u kojima se Srbija nalazi, budu odgovorni i da donose prave odluke jer članstvo Srbije u Evropskoj uniji jača njen kredibilitet u svetu, njenu ekonomiju i pomaže odbrani teritorijalnog suvereniteta i suverenita i očuvanju Kosova i Metohije.

Tadić je istakao da niko u Srbiji neće priznati nezavisnost Kosova i da optužbe da bi to mogla da učini koalicija okupljena oko Demokratske stranke može da razume samo u svetlu da se to čini u predizbornoj kampanji, "iz priprostih razloga, da bi se dobio neki mali procenat glasova na izborima".

"Niko u Srbiji ne želi da ugrožava njen integritet i dovodi u pitanje njene granice i niko se tako neće ponašati, a pogotovo ja kao predsednik Srbije", istakao je Tadić.

Predsednik Srbije istakao je da nikada ne bi prihvatio da uslov za evropske integracije bude da Srbija prizna nezavisnost Kosova. "Ja to ne bih uradio zato što Srbija ne može na taj način da uđe u EU i naši građani ne mogu da sprovedu velike reforme sa takvim poniženjem i ugrožavanjem elementarnog dostojanstva", objasnio je on.

Lider Demokratske stranke je takvu kampanju i politiku koja se nameće nazvao "jadnom", jer se njome slabi demokratija i ugrožavaju država i građani.

"Veliko je iznenađenje i nerazumljivo je da se političari koji su u prošlosti radili na evropskim integracijama sada protive potpisivanju sporazuma. Oni treba građanima da objasne zbog čega to čine i da li je to radi neke kalkulacije pred izbore", kazao je Tadić.

On je podsetio da je upravo Vojislav Koštunica krajem marta rekao da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju prihvatljiv za vladu i dobar za Srbiju jer jasno pominje Rezoluciju 1244 i ne prejudicira rešenje nezavisnosti i potvrđuje integritet Srbije.

Tadić je rekao da ne želi da nagađa datume moguće ponude EU Srbiji da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali je istakao da je bolje ukoliko to bude što pre.

Predsednik Srbije je istakao i da bi prihvatio potpisivanje Sporazuma sa EU čim bude ponuđen Srbiji.

On je ocenio da je mala verovatnoća da bi EU mogla da ponudi potpisivanje pre 11. maja.

Istakao je da svaki građanin Srbije ima koristi od učlanjenja u EU i naveo da zbog te koristi niko nikada nije izašao iz nje, ali da EU nije i lek za sve probleme koji postoje.

"Učlanjenjem dobijamo pristup fondovima koji su ogromni i samo je, na primer, Poljska iskoristila 100 milijardi evra, Grčka takođe. Možemo konkretnim akcijama pomoći građanima, u životu ljudi, Rumunija će sve autoputeve dovršiti iz sredstava EU, infrastruktura, energetika... ne možemo sve sami da dovršimo", kazao je Tadić u intervjuu agenciji Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: