Srbija najmanji izvoznik u Evropi

Iako poslednjih godina ima najveću stopu rasta izvoza u regionu, 25 odsto godišnje, Srbija i dalje najmanje izvozi u Evropi.

Izvor: B92

Utorak, 08.04.2008.

18:41

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić najavio je da će država određenim merama, a pre svega povoljnijim kreditima, pokušati da podstakne izvoz domaćih privrednika. U naredne tri godine prioritetna tržišta za Srbiju biće Evropska unija, Rusija, Bliski istok i severna Afrika. U Srbiji su samo dva preduzeća ostvarila godišnji izvoz od preko 100 miliona dolara.

Šest preduzeća uspelo je da izveze robu vrednu oko 50 miliona, a preko trista srpskih privrednika jedva je prešlo milion.

Potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić kaže da je to malo i da država putem različitih privilegija mora da pomogne domaćim izvoznicima.

"Samo na taj način obezbeđujemo stabilnost dinara, samo na taj način više zarađujemo nego što trošimo, i to je jedini način da obezbedimo veće plate. Tako, nećemo zavisiti od tržišta kapitala, sezonskih povećanja cena, kao što smo imali povećanje cena pšenice ili čelika", objasnio je Đelić.

I dok je Srbija među zemljama koje najmanje izvoze u Evropi, po poskupljenjima i visokim cenama je među vodećim.

Iako mediji svakodnevno ukazuju na to da se srpski proizvodi prodaju jeftinije u zemljama u regionu nego u domaćim prodavnicama, ministar Predrag Bubalo, čiji je resor trgovina, ne oseća se odgovornim zbog toga.

"Najmanje je bitno da li će ta roba biti skuplja kod nas ili u inostranstvu. Mnogo je važnije da se ta roba nađe na stranom tržištu. Inače, dosta je bilo toga u ranijem periodu da smo na domaćem tržištu, gotovo redovno, imali skuplju robu nego u izvozu", rekao je Bubalo.

I pored još jednom postavljenog pitanja Televizije B92, zašto kao resorni ministar ne spreči takvo ponašanje proizvođača koji podižu cene na domaćem trištu, ministar Bubalo je rekao da "nema tu šta da se sprečava".

"To je interes onih koji proizvode. Oni gledaju gde mogu da ostvare više cene i gde mogu više da zarade, ali to morate njih da pitate", rekao je on.

Po skupoći smo ispred mnogih, a po izvozu gotovo iza svih.

Da bismo dostigli izvoz Slovenije, treba nam 27 godina.

Da stignemo Hrvatsku, trebaće nam manje vremena.

Uz veliku pomoć države domaćim izvoznicima, to bismo mogli da postignemo već za šest godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: