Kritike Solanine inicijative

Stranke DSS, SRS, SPS i DS smatraju da inicijativa Havijera Solane predstavlja mešanje u izborni proces Srbije.

Izvor: Beta

Utorak, 08.04.2008.

13:53

Default images

Ministar prosvete Zoran Lončar optužio je visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Havijera Solanu da se direktno meša u izbore i u unutrašnje stvari Srbije. "Solana kaže da mnogo voli Srbiju i da hoće na izborima da pomogne koaliciji Čanak-DS-G17.

Istovremeno, Solani su, kako kaže, važni izbori u Srbiji 11. maja i posle toga stupanje na snagu ustava prve NATO države", naveo je Lončar u saopštenju.

On je naveo da se na taj način "Solana direktno meša u izbore u Srbije", a - "što je još gore - podržavanjem ustava prve NATO države grubo se meša u unutrašnje stvari Srbije".

"Podsećamo Solanu da je on svojom odlukom da se bombarduje naša zemlja dovoljno rušio Srbiju i da bi bilo neophodno da se sada suzdrži. Isto tako bi bilo važno da Solana nešto kaže o ratnim zlikovcima i prvoborcima stvaranja prve NATO države Ramušu Haradinaju i Hašimu Tačiju, koji su ubijali Srbe da bi trgovali ljudskim organima", rekao je Lončar, pitajući da li Solana ima komentar na tu temu.

SRS: Podrška snagama koje će priznati Kosovo

Srpska radikalna stranka ocenila je danas da visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Havijer Solana pokušava da obezbedi pobedu na izborima onim političkim snagama u Srbiji koje će priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije. "Izjava Havijera Solane u kojoj on podržava političke snage u Srbiji koje se bore protiv Tomislava Nikolića i SRS, na najbolji način potvrđuje činjenicu da oni koji otimaju Kosovo i Metohiju od Srbije, oni koji su oslobodili svih optužbi Ramuša Haradinaja, danas pokušavaju na svaki način da obezbede pobedu na izborima onima u Srbiji koji će priznati nezavisno Kosovo i raditi na daljem uništavanju Srbije", navodi u saopštenju SRS.

Ta stranka podseća da je Solana bio prvi zvaničnik koji je čestitao nezavisnost lažne države Kosovo i dodaje da se zato "podrazumeva da će svim snagama i sredstvima pomoći i podupreti one političke snage u Srbiji koje podržavaju komadanje srpske države".

SRS dodaje da nikada neće prihvatiti Solaninu nezavisnu državu Kosovo, podsećajući da su građani Srbije ti koji donose odluku o tome ko će i na koji način voditi Srbiju u budućnost.

U saopštenju se ukazuje i da Srbija samo kao celovita država, sa Kosovom i Metohijom u svom sastavu, može da postane članica Evropske unije.

Dačić: Ne odlučuje Solana o vlasti u Srbiji

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da o tome ko će biti na vlasti u Srbiji odlučuju njeni građani, a ne visoki predstavnik EU Havijer Solana.

"Solana zaboravlja da je prošao 5. oktobar 2000. godine, kada je pomogao da DOS dođe na vlast", rekao je Dačić, komentarišući Solaninu izjavu da bi Evropska unija trebalo da pomogne proevropskim snagama u Srbiji potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pre 11. maja.

"O tome ko će biti na vlasti u Srbiji i kakvu će politiku Srbija voditi odlučuju njeni građani na izborima", rekao je ider SPS-a.

On je rekao i da je SPS bio i ranije, a posebno posle izricanja oslobađajuće presude Ramušu Haradinaju, za apsolutni prekid saradnje sa Haškim tribunalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: