Internet još nije sredstvo kupovine

Internet kupovina u Srbiji još nije uzela velikog maha, iako je u svetu to uobičajen način nabavke proizvoda i usluga.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 06.04.2008.

11:33

Default images

Domaćinstva, preduzeća, poslovni ljudi, mladi u svetu elektronskom poštom kupuju i prodaju raznovrsnu robu - računarsku opremu, knjige, kućne aparate, raznorazne poklone, cveće, karte za putovanja, igračke, za razliku od Srbije, gde elektronska trgovina ne prati u svetske tokove.

Prema nekim istraživanjima, samo osam odsto korisnika Interneta u Srbiji praktikuje ovaj vid kupovine, a kao jedan od uzroka oni najčešće navode nepoverenje i zabrinutost za bezbednost novca i proizvoda.

Uzrok male tržišne tražnje za ovakvom vrstom usluga može biti to što u Srbiji mali broj stanovnika koristi internet, ali i to što nisu sve kartice ovlašćene za internet kupovinu, pa je proizvode koji se nude na sajtovima moguće platiti samo popunjavanjem uplatnice u banci ili pošti.

Goran Milenković iz Internet portala dobra-knjiga.com tvrdi da potencijalni kupci najčešće obiđu sve knjižare po gradu, a onda se napokon sete da bi neku od knjiga mogli da potraže i preko interneta.

On kaže da postoji više načina slanja i plaćanja proizvoda - plaćanje nakon isporuke na kućnu adresu, ali standardnim ili brzim slanjem knjiga poštom, za šta troškove slanja treba platiti unapred.

Sajt suvenirisrbije.com zauzima vodeće pozicije na pretraživačima za ključne reči koje se odnose na suvenire, narodnu radinost, stare zanate i poklone.

Jedina internet suvenirnica u Srbiji okuplja nekoliko stotina proizvođača suvenira - firme, fizička lica, udruženja i nalazi se na listi 50 najboljih sajtova u Srbiji.

"Naši posetioci su uglavnom iz Srbije, mada ima i stranaca, poslovnih ljudi, proizvođača suvenira, starih zanatlija, udruženja, institucija, hobista, predstavnika medija", kaže osnivač tog portala Ana Jovanović.

Ona tvrdi da se porudžbine naručuju uglavnom telefonski, a cena za isporuku kreće se od 150 do 450 dinara u zavisnosti od težine proizvoda.

Ako su porudžbine velike isporučuju ih lično kako bi proizvodi stigli bezbedno do kupca.

Od pre nekoliko dana i u aviokompaniji "Jat ervejz" moguće je preko interneta kupiti i rezervisati kartu, i to platnim karticama Viza ili Master.

Potrebno je samo uneti podatke sa pašoša, naći destinaciju i vreme polaska aviona, a onda se sa kartice uplaćuje iznos karte. Prema tvrdnjama zaposlenih u "Jatu", već prvog dana oko 70 osoba je na taj način rezervisalo i kupilo kartu.

Kupovina "iz fotelje" u prodavnicama "Maksija "dostupna je već nekoliko godina Beograđanima, a sve što treba da urade je da posete sajt maxi.co.yu.

Uslov je da se naruči roba za više od 4.500 dinara, a ukoliko se ona poruči do 13 sati, namirnice stižu istog dana, a posle tog vremena biće isporučena na kućni prag sledećeg dana.

Prevoz i dostava su besplatni, a plaća se gotovinom, kreditnim karticama, čekovima ili preko žiro računa po preuzimanju robe. Potrošačima "Maksija" omogućeno je i "onlajn" plaćanje elektronskim karticama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: