Nikolić počeo kampanju u Gračanici

Nekoliko hiljada Srba u Gračanici dočekalo Tomislava Nikolića, koji je u tom gradu započeo kampanju za predstojeće izbore.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 05.04.2008.

11:55

Default images

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić poručio je danas građanima Gračanice da Srbija nikada neće dati Kosovo i Metohiju i pozvao sve Srbe da se ne iseljavaju iz Kosova. "Molim vas da ne prodajete imovinu i da se ne selite, već zovite nas da se preselimo kod vas", rekao je Nikolić na predizbornom mitingu u Gračanici.

Nikolić je naglasio da Srbiji ne može da bude bolje ukoliko Kosovo nije u njenom sastavu i dodao da u našoj zemlji danas postoji većina koja će reći "ne damo Kosovo" i da će većina naroda glasati za tu poruku.

On je kazao da SRS želi Srbima na Kosovu da omogući normalan život, navodeći da će svaki potez koji budu povukli u naredne četiri godine biti usmeren da njima na Kosovu bude bolje.

Prema rečima Nikolića, u slučaju pobede njegova stranka će se zalagati da svaki punoletni građanin svakog meseca dobije platu, da svako dete dobije besplatnu odeću.

"Ako već čuvate Kosovo za Srbiju onda treba Srbija da vam se oduži", naglasio je on, obećavši da će njihovim dolaskom na vlast u Srbiji nestati sirotinje.

Nikolić je kazao da neće da razgovara sa Evropskom unijom sve dok ne odustane od nezavisnosti Kosova i Metohije, istakavši da radikali neće Srbiju da svađaju ni sa jednom zemljom, već će da je okrenu prijateljima.

"Nikoga ne diramo i ne izazivamo i svima pružamo ruku. Nama je potrebno mnogo prijatelja. Srbija povezuje Rusiju i EU i zato kažemo: 'Rusija odmah, a EU samo ako nas prizna u postojećim granicama", kazao je on.

Inače, okupljeni su zamenika predsednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića i funkcionere SRS dočekali uzvicima "Kosovo je Srbija, "Srbija, Srbija", "Tomo, Tomo", uz muziku trubača i patriotske pesme. Srbi iz Gračanice su Nikolića i funkcionere SRS dopratili do manastira Gračanica gde ih je dočekao Vladika ArtemijeNikolić je u razgovoru sa vladikom Artemijem ponovio da je potrebno doneti zakon koji bi omogućio održavanje lokalnih izbora na Kosovu. On je rekao da narod treba da bira svoje predstavnike a ne da oni budu postavljani.

U vreme posete Nikolića Gračanici saobraćaj je bio blokiran, a mere bezbednosti su podignute na visok nivo.

Posetu radikala Gračanici obezbeđivali su i mnogobrojni pripadnici Kfor-a i UNMIK policije.

Nikolić će posle Gračanice posetiti Kosovsku Mitrovicu, gde će na centralnom gradskom trgu "Šumadija" održati miting.

U delegaciji SRS pored Nikolića su i književnik Brana Crnčević i funkcioneri Dragan Todorović, Goran Cvitanović, Nataša Jovanović i Borislav Pelević.

"Nećemo uslovljavati oko premijerskog mesta"

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je danas da očekuje pobedu radikala na parlamentarnim izborima, ali procenjuje da to neće biti dovoljno za samostalno formiranje vlade.

"Srpska radikalna stranka otvorena je, stoga, za postizbornu koaliciju sa 'narodnjačkom koalicijom', ali i za stranke nacionalnih manjina, posebno mađarske manjine", rekao je Nikolić u intervjuu Tanjugu.

On je istovremeno isključio mogućnost saradnje sa Demokratskom strankom i Liberalno demokratskom partijom, jer, kako je rekao, prva "prikriveno", a druga "otvoreno", priznaju nezavisnost Kosova i Metohije.

Buduću vladu Nikolić vidi kao ideološki stabilnu, principijelnu, da joj na čelu bude predsednik koji će biti poštovan i da bude vlada saradnika a ne vlada suprostavljenih ministara.

On očekuje da će Srbija novu vladu dobiti do kraja maja jer "više nije moguće da se formira ideološki unutar sebe suprotstavljena vlada. Ili će je formirati jedni ili drugi, ali će ideologija biti jasna".

Nikolić je kazao da radikali potencijalne postizborne koalicione partnere neće uslovljavati pripadnošću budućeg premijera stranci koja na izborima osvoji više glasova.

"Shvatio sam da ne treba unapred uslovima odbacivati one koji sa vama idu u koalicije", rekao je on.

Nikolić je kazao da se SRS u kampanji neće baviti samo Kosovom i Evropskom unijom, jer, kako je objasnio, svi dobro znaju stavove radikala u tom pogledu - da nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da Srbija ne treba da bude član EU sve dok ta organizacija priznaje Kosova.

Radikali će zato više pažnje posvetiti životnim temama i konkretnim problemima građana - izgradnji fabrika, zapošljavanju, stambenim problemima građana, školovanju, lečenju, uslovima života na selu, asfaltiranju puteva...

Komentarišući raskol u Vladi Srbije oko koncesije o izgradnji autoputa Horgoš-Požega i ratifikacije energetskog sporazuma sa Rusijom, Nikolić je kazao da Srbija mora da gradi autoput i da ratifikuje taj sporazum jer su to "vezani poslovi, koji predstavljaju razvoj Srbije".

Zamenik predsednika radikala smatra licemernim činjenicu da vlada o jednom pitanju može da odlučuje, a o drugom ne može, sa objašnjenjem da je tehnička.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: