Danas: Slučaj Dada ipak kao ubistvo

Smrt Radislave Vujasinović će se zbog otkrivanja novih elemenata najverovatnije prekvalifikovati iz samoubistva u ubistvo.

Izvor: Beta, Danas

Subota, 05.04.2008.

09:20

Default images

Okružno tužilaštvo u Beogradu će, nakon dobijanja dopunskih nalaza veštaka-balističara, slučaj smrti novinarke "Duge" Radislave Dade Vujasinović, zbog otkrivanja novih elemenata, najverovatnije prekvalifikovati iz samoubistva u ubistvo, saznaje dnevni list Danas.

Sagovornik lista ukazuje da je dopunska istraga u slučaju novinarke Duge bila prevashodno zasnovana na tome da su u stanu pronađeni tragovi krvi dve različite krvne grupe, ali da su tokom te istrage otkriveni i novi elementi "koji direktno ukazuju da je u pitanju ubistvo".

Izvor Danasa iz Okružno javno tužilaštvo tvrdi da je posle 14 godina od smrti, "konačno počelo ozbiljno da se radi na tom slučaju" i podsetio da je taj predmet tokom proteklih godina više puta bio opstruiran.

Između ostalog, jedan od nalaza veštaka bio je pet godina u fioci nekadašnjeg istražnog sudije Okružnog suda, tako da nije bio dostavljen tužilaštvu, što je uticalo na kašnjenja drugih veštačenja.

Izvor Danasa očekuje da se uskoro razjasni i situacija oko pronađenih tragova krvi dve različite krvne grupe.

Inače, razlog za sumnju porodice u zvaničnu verziju - samoubistvo, bili su upravo ti tragovi krvi pronađeni na naslonu fotelje i ispod nje.

"Dopunsko balističko veštačenje u vezi sa slučajem novinarke Duge još nije gotovo. Predmet se i dalje radi, a sud se redovno obaveštava o tom procesu", navode za Danas iz beogradskog Okružnog suda.

Povodom smrti Dade Vujasinović, dosad je urađeno nekoliko medicinsko- balističkih veštačenja, a poslednje je u martu prošle godine uradio Institut za sudsku medicinu iz Novog Sada po zahtevu beogradskog Okružnog suda.

Institut za sudsku medicinu iz Novog Sada prošle godine je dostavio odgovor Okružnom sudu da ne mogu da urade balističko veštačenje, koje je traženo u tom predmetu, pa je nakon toga Okružni sud dostavio taj predmet novom veštaku-balističaru.

Inače, ne postoji zakonski rok u kojem su veštaci obavezni da sudu i tužilaštvu dostave svoje mišljenje. Porodica je 1994. dostavila Okružnom javnom tužilaštvu izveštaj stručnjaka za sudsku medicinu Rastislava Lazarevića i balističara Zorana Jovanovića, prema kojima Dada Vujasinović nije mogla sama sebi da nanese povrede koje je imala.

Krajem prošle godine istražni sudija Okružnog suda u Beogradu saslušao je i oca pokojne novinarke, a to je bilo prvi put od njene smrti da je on saslušan.

Dada Vujasinović je pronađena mrtva 8. aprila 1994. u svom stanu u Trećem bulevaru na Novom Beogradu, a kao zvaničan uzrok smrti navedeno je samoubistvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: