Džajić za poslanika

Na predstojećim parlamentarnim izborima na još jednoj izbornoj listi moguće je da će se naći osoba koja je trenutno u pritvoru.

Izvor: B92

Utorak, 01.04.2008.

07:37

Default images

Ovoga puta reč je o fudbaleru Draganu Džajiću, koga će možda kandidovati Unija Roma Srbije. Predsednik Unije Rajko Đurić kaže za B92 da to što je Džajić u pritvoru nije sporno."I vi znate da su se neki iz Zabele javili kao kandidati za predsednika Republike Srbije. Prema duhu zakona i ove zemlje i svih civilizovanih zemalja, kriv je onaj koga je sud osudio", kaže on.

Taj predmet je u fazi istrage. Dok se ne dokaže njegova krivica, on je, za mene, građanin ove zemlje, nevina ličnost, i kao takav može da se kandiduje, ako treba, i za predsednika države", kazao je Đurić.

Rajko Đurić navodi i da za odluku o kandidaturi Džajića postoji mnogo razloga.

"Džajića znam iz vremena njegove najranije mladosti, kada je bio đak učiteljske škole u Ubu. Džajić je, u poređenju sa drugima, najčasniji sportista. To šta je i kako je urađeno sa Džajićem, izaziva, bar kod mene, zgražavanje. I upravo iz ljudskih razloga, ja, kao predsednik stranke Unije Roma Srbije, predlažem, i moja stranka je otvorena, da Džajić bude prvi čovek na listi za poslanike Unije Roma Srbije", kazao je on.

Republička izborna komisija saopštila je da ideja Unije Roma Srbije da legendu srpskog fudbala Dragana Džajića kandiduje za poslanika na svojoj izbojnoj listi za izbore 11. maja nije nemoguća i da za tako nešto nema smetnji.

Naime, Tanjugu je u Republičkoj izbornoj komisiji rečeno da je za podnošenje Džajićeve kandidature za poslanika u Skupštini Srbije potrebna njegova lična karta i uverenje o državljanstvu.

U Komisiji su podsetili da je i ranije bilo primera kada su kandidovane osobe koje se nalaze u pritvoru, kao i za ove, majske izbore, kada je Srpska radikalna stranka po treći put predložila Vojislava Šešelja za poslanika, koji je 2003. godine otišao u Haški tribunal.

"Omogućiti Džajiću da se brani sa slobode"

Unija Roma Srbije tražila je danas od predsednika Srbije Borisa Tadića da u okviru svojih zakonskih i ustavnih ovlašćenja omogući eventualnom poslaničkom kandidatu URS Draganu Džajiću da se brani sa slobode, saopštila je Unija.

"Smrt Rajka Mitića i njegova sahrana, koja će biti sutra u 12.30 časova na Novom groblju u Beogradu, zahtevaju da što pre udovoljite našoj molbi. Oproštaj od Mitića i njegov ispraćaj ne zahtevaju, verujem, obrazloženje, jer su razlog po sebi i za sebe", naveo je predsednik URS Rajko Đurić u pismu Tadiću.

Predsednik Unije Roma je izrazio nadu da će predsednik Srbije tokom dana odgovoriti na njihovu molbu.

"Džajić, čije je ime upisano zlatnim slovima u istoriji našeg, evropskog i svetskog fudbala, dao je neprocenjiv doprinos ugledu Srbije i Jugoslavije. Usuđujem se čak reći da je njegov doprinos ugledu i slavi naše zemlje veći od doprinosa svih lidera političkih stranaka Srbije i njenih dosadašnjih vlada", naveo je Đurić.

Navodeći da "ukoliko se sticajem okolnosti dogodi da čak i ,Volteri' moraju po sili zakona biti izvedeni pred sud, onda se – da parafraziram De Gola - oni nipošto ne hapse", Đurić je ocenio da je Džajićevo hapšenje bilo nedoličan, "varvarski čin".

"Dragi Borise, uveren sam da ćete kao bivši sportista, čija je struka i poziv psihologija, razumeti našu molbu. Na osnovu našeg dugogodišnjeg poznanstva, pouzdano znam da je i za Vas, kao i za mene i stranku čiji sam predsednik, odbrana čovečnosti dužnost iznad svih dužnosti, najpreči i neodložan zadatak", naveo je Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: