Mišković kupio Geneksovu imovinu

Miroslav Mišković za 149 miliona evra kupio imovinu Geneksa u Beogradu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2008.

12:28

Default images

Imovina Geneksa u Beogradu prodata je konzorcijumu kompanije IHG menadžment, iz Holandije, i kompanije Miroslava Miškovića NBG propertis, iz Beograda, za skoro 149 miliona evra. Mišković je tako postao vlasnik i objekata u Bloku 20 u Beogradu, ukupne površine od nešto više od 72.000 kvadrata.

Ponuđena cena bila je prevelika za grčku kompaniju Lampsa i konzorcijum AIDA, iza kojeg su, navodno, biznismeni Filip Cepter i Miodrag Kostić. I predstavnici novog vlasnika kažu da je cena visoka.

"Sa investicionim planom koji je potreban za ove nekretnine, mislim da je već ova cena na svojoj gornjoj granici", kaže Dejan Racić, direktor kompanije "Delta rial estejt".

Racić najavljuje da je planirano da se uloži 40 miliona evra u kupljenu imovinu, a najviše od toga u renoviranje hotela Kontinental. "Mi prvenstveno planiramo da ovaj hotel dovedemo na nivo koji brend Kraun Plaza, koji inače planiramo za ovaj hotel, zaslužuje i mislim da je moguće ovu zgradu dovesti na taj nivo. Potrebne su velike investicije i mi smo već napravili neki investicioni plan, napravili smo program rekonstrukcije, čak ušli u neke tehničke detalje u pripremi za ovaj tender", naveo je Racić.

Iako se spekulisalo o tome da imovina Geneksa u Beogradu vredi više od 200 miliona evra, u Ministarstvu ekonomije navode da su zadovoljni cenom.

"Cena je skoro dva puta veća od likvidacione vrednosti celokupne imovine. Ako uzmete u obzir da će novi vlasnik Bloka 20, znači i hotela Kontinental i Geneks apartmana i male Geneks kule i teniske hale, morati da preuzme preko 200 radnika, da će na ovom mestu ostati narednih 20-25 godina hotel sa četiri plus zvezdice, mislim da cena od skoro 150 miliona uopšte nije mala", smatra pomoćnik ministra u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić.

Imovinu i poslove Miroslava Miškovića u Srbiji i zemljama u regionu teško je pobrojati. Između ostalog, u njegovom vlasništvu je veliki deo maloprodaje u Srbiji - lanac prodavnica Maksi, Pekabeta i C market i niz hipermarketa Tempo.

Trguje automobilima Fiat, Alfa Romeo, Lančija, Honda, BMW, Mini Moris, kamionima Reno, kozmetikom Nivea, sportskom opremom Najk, garderobom Zara, Meks, Eskada i Jana.

Vlasnik je i oko 20.000 hektara zemlje kroz poljoprivredne kombinate u Vojvodini. Nedavno je na Novom Beogradu otvorio Delta siti, najveći tržni centar na Balkanu, a dobio je pravo izgradnje smeštaja za potrebe Univerzijade, koji će posle toga postati stambeno-tržni centar.

Zapošljava oko 20.000 ljudi, a planiran prihod od prodaje u prošloj godini bio je 1,8 milijardi evra.

Opširnije na Biz stranicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: