Ugovor o koncesiji ostaje na snazi

Vlada odlučila da Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega "ostane na snazi", potvrđeno je iz Vlade Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2008.

10:03

Default images

Ugovor sa koncesionarom nije raskinut, a koncesionar se obavezao da do kraja godine obezbedi garancije. "Štetočinska odluka da se ne započne sa radovima na izgradnji autoputa, doneta na prethodnoj sednici Vlade, trajaće do formiranja nove vlade", rekao je ministar infrastrukture Velimir Ilić.

"Zbog potpuno pogrešne odluke naših bivših koalicionih partnera DS-a i G17 plus, radovi za sada nisu počeli, ali kao što sam rekao, garantujem da će nova vlada sigurno odmah započeti izgradnju autoputa", istakao je ministar trgovine Predrag Bubalo.

"Za to je važno što je današnjom odlukom Vlade ugovor ostao na snazi", ocenio je on. Ministar Dragan Đilas je rekao da ugovor neće prestati da važi 31. marta i da se koncesionaru daje rok do kraja godine da zatvori finansijsku konstrukciju.

Đilas je izjavio da je određen rok od 90 dana da se razmotri sa Dojče bankom koji su njeni zahtevi da uđe u posao izgradnje autoputa.

Ministar finansija Mirko Cvetković ocenio je, povodom odluke Vlade o produženju roka koncesionarima za izgradnju autoputa Horhoš-Požega, da je to "dobra vest za građane Srbije".

"Preovladao je razum. Doneto je rešenje koje je dobro i koje će omogućiti realizaciju tog vrlo važnog projekta", rekao je Cvetković gostujući na TV Pinku.

On je naveo da su i koncesionari zadovoljni novim rokovima.

"Izgradnja autoputa nije političko pitanje. Kompletna Vlada je stala iza tog projekta svojevremeno, kada smo izvršili zamenu ugovorne strane. Mislim da je šteta što se pokušava da se od toga stvori neki politčki poligon", ukazao je Cvetković.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković ocenio je da je odluka Vlade Srbije obezbedila zaštitu interesa države.

Marković je rekao da interes koncesionara, austrijsko-španskog konzorcijuma Alpina Por, ne može biti ispred državnog interesa i da je Vlada to najnovijom odlukom i obezbedila.

"Time se dobija ono što je od početka bilo najvažnije - nikako se ne može dovesti u pitanje da se taj veliki posao u krajnoj instanci svali na leđa građana Srbije, odnosno poreskih obveznika", rekao je Marković.

On je rekao da su ministri iz redova Demokratske stranke ovakvo rešenje predložili Vladi još u četvrtak i da je danas urađeno ono što je na redovnoj sednici propušteno da se uradi.

"Šteta je što se prethodna dva-tri dana to koristilo u političke svrhe, očigledno je da sam izborni proces budi emocije i strasti, ali dobro je da se na kraju ipak sve završilo onako kako je trebalo i moralo", rekao je Marković.

Podsetimo, koncesionar Alpina i Por nije mogao do danas da obezbedi bankarsku garanciju.

Ministri tehničke vlade prethodnih dana su najavljivali dva moguća raspleta priče: jedan - po kojem bi se koncesionaru dao dodatni rok od 90 dana da dostavi bankarske garancije, i drugi - po kojem bi ugovor bio zamrznut do formiranja nove vlade. Na kraju se odlazeća vlada odlučila za drugi scenario.

Urednica magazina Ekonomist Biljana Stepanović ocenila je za B92, s druge strane, da je najbolje rešenje u postojećoj situaciji bilo da Vlada odobri dodatnih 90 dana koncesionaru da dostavi bankarsku garanciju.

"Bolje je da izgubimo tri meseca, nego da izgubimo tri godine ako sada koncesiju prekinemo i ako budemo počeli ceo proces ispočetka. Da podsetim, ceo proces oko ove koncesije započet je još 2005. godine. Osim ovog rešenja, da se koncesionaru da još tri meseca, možda je drugo dobro rešenje da se sačeka naredna vlada. Najgore bi bilo dozvoliti gradnju bez ikakvih bankarskih garancija", smatra Stepanovićeva.

Vlada Srbije je na prošloj sednici većinom glasova odbacila predlog Ministarstva za infrastrukturu da se radovi na izgradnji autoputa Horgoš–Požega započnu bez garancije Dojče banke za celu investiciiju.

Nikolić: Koče i DS i DSS

I Srpska radikalna stranka se uključila u ovu priču.

Zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić zatražio je da se što pre počne sa izgradnjom autoputa, kritikujući i DS i DSS što koče posao.

"Mora da se radi, Vlada je imala vremena da izabere pravu firmu. Sad ja treba da kažem – jeste, pogrešili ste, a sad vam dajem još dve godine da izaberete pravu firmu. Čija je odgovornost što taj koji je sklopio ugovor nije obezbedio garanciju? Je l' ima tu odgovornosti ministara? Kojih? I jednih i drugih", rekao je Nikolić.

Kostreš: Ugovor štetan i po Vojvodinu i po Srbiju

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Bojan Kostreš izrazio je nezadovoljstvo odlukom Vlade Republike Srbije da se produži rok koncesionaru “Alpina – Por” da zatvori finansijsku konstrukciju i obezbedi bankarsku garanaciju za izgradnju autoputa Horgoš – Požega.

“Danas smo ponovo mogli čuti oprecne informacije o tome šta su sledeci koraci koje ce preduzeti Vlada Republike Srbije u vezi sa koncesijom na autoput Horgoš – Požega. Ipak, iz svega navedenog, jasno se vidi da potpisani ugovor, koji je štetan i po Vojvodinu i po Srbiju, ima podršku u vladajućim krugovima u Beogradu”, rekao je Kostreš.

On je naveo da je Vlada do sada više puta izlazila u susret konecionarima, iako je izgradnja ovog putnog pravca od strane šire javnosti, velikog broja stručnjaka iz oblasti gradevine i ekonomije, kao i najrelevantnijih međunarodnih institucija, ocenjena kao nesiguran i neisplativ projekat.

“I dalje odgovorno tvrdim da ovaj ugovor predstavlja ogroman rizik, čije će posledice oseti svi naši građani. I dalje ću insistirati na tome da se objave svi detalji ugovora, posebno oni koji se uporno kriju od javnosti, kao i na tome da, ukoliko ovaj projekat zaživi, Vojvodina bude obeštećena izgradnjom Banatske magistrale i obilaznice oko Fruške Gore”, naveo je Kostreš.

V. Ilić: Nesreće idu na Tadićevu dušu

Velimir Iliæ (FoNet, arhiv)
Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić sinoć je, na konvenciji koalicije Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, optužio predsednika Srbije Borisa Tadića da se "kao maneken šeta svetom i zaustavlja poslove u Srbiji".

"Oni žele da sve u Srbiji stane. Zaustavili su najveću investiciju u istoriji Srbije, izgradnju autoputa Horgoš-Požega. Ali, mi ćemo to nastaviti odmah nakon izbora, na prvoj sednici naredne Vlade Srbije. Molim građane Šumadije, Pomoravlja, Zapadne Srbije, Sandžaka... da shvatite ko nam je zaustavio gradnju autoputa i svaka saobraćajna nesreća neka ide na dušu Borisa Tadića", rekao je Ilić.

Emisiju B92 istražuje, posvećenu koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, možete gledati na TV B92 u četvrtak u 21 sat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: