Olimpijska baklja počinje put

Olimpijska baklja stigla je rano jutros iz Atine u Peking, čime je i zvanično počelo njeno putovanje oko sveta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2008.

16:50

Default images

U znak podrške tibetanskim demonstrantima već se organizuju protesti širom sveta, a organizacije koje se bore za ljudska prava najavile su da će proteste održati i u Londonu, Parizu, San Francisku. Olimpijski plamen upaljen je na Trgu Tjenanmen u Pekingu uz jako obezbeđenje vojske i policije. Ceremoniji je prisustvovalo 5 hiljada ljudi i 220 stranih novinara.

"Proglašavam početak putovanja baklje za Olimpijske igre u Pekingu 2008", rekao je Hu Đintao, predsednik Kine.

Dok baklja bude obilazila svet, pratiće je protesti grupa za ljudska prava koje podržavaju borbu Tibetanaca protiv kineskog režima. Protestni skupovi najavljeni su u Londonu, Parizu i San Francisku.

Demonstracije su i danas održane u nekoliko zemalja. U Nepalu ispred kineske ambasade i kancelarije Ujedinjenih nacija, policija je uhapsila više od 100 demonstranata. Zvanični stav Nepala je da neće tolerisati nikakve demonstracije protiv prijateljskih nacija.

U glavnom gradu Indonezije, Džakarti, stotinak aktivista za ljudska prava i tibetanskih monaha protestovalo je ispred ambasade Kine.

I širom Australije održane su demonstracije ,a šef diplomatije te zemlje, rekao je da je veoma razočaran, što su strane diplomate koje su posetile Tibet bile pod stalnim nadzorom predstavnika kineskih vlasti.

"Put je bio pod stalnom prismotrom. Diplomate su sve vreme bile sa kineskim zvaničnicima. Kina bi trebalo da bude otvorenija kada je reč o Tibetu i stranim medijima i diplomatama", rekao je Stiven Smit, ministar spoljnih poslova Australije.

Situacija u Tibetu biće i jedna od tema razgovora australijskog premijera Kevina Ruda s kineskim predsednikom Huom Đintaom za dve nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: