Đukanović podržao proširenje NATO

Crna Gora podržava proširenje vojne alijanse NATO na Balkanu, izjavio je danas crnogorski premijer Milo Đukanović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2008.

18:09

Default images

Đukanović je na sastanku sa ambasadorima zemalja članica NATO u Crnoj Gori, uoči predstojećeg Samita te alijanse u Bukureštu, ocenio da će to doprineti stabilnosti i bezbednosti regiona i potvrditi evroatlantsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana, saopšteno je posle sastanka.

Očekivanim napretkom Crne Gore i ostalih zemalja regiona na Samitu, NATO će potvrditi politiku otvorenih vrata i činjenicu da se svaka zemlja ocenjuje u skladu sa individualnim napretkom, istakao je Đukanović.

Crnogorski premijer je ambasadore upoznao sa dosadašnjim napretkom Crne Gore u evroatlantskoj integraciji na planu unutrašnjih reformi i u okviru NATO programa Partnerstvo za mir posebno istakavši planove Vlade za intenziviranje procesa evroatlantske integracije Crne Gore u narednom periodu.

Đukanović je veoma značajnim ocenio to što će Samit NATO biti posvećen i Zapadnom Balkanu, i što će Crna Gora kao članica programa NATO "Partnerstvo za mir" po prvi put učestvovati na tako značajnom skupu.

On je izrazio uverenje da će NATO prepoznati dosadašnji pozitivan učinak Crne Gore u kratkom periodu od uključenja u "Parnterstvo za mir" i da će Crna Gora na Samitu biti uključenja u Intenzivirani dijalog sa NATO.

Ambasadori zemalja članica NATO izrazili su punu podršku procesu integracije Crne Gore u NATO i istakli očekivanje da će Crna Gora postati deo Intenziviranog dijaloga sa NATO na Samitu u Bukureštu, posebno imajući u vidu impresivan napredak koji je napravila u reformama u okviru "Partnerstva za mir".

Potvrđena je spremnost zemalja NATO da nastave političku i ekspertsku podršku Crnoj Gori u procesu evroatlantske integracije, a konstatovano je i da je Crna Gora dosadašnjim učinkom pokazala da je kredibilan partner međunarodne zajednice i da je izgradila preduslove za dinamično priključenje NATO i EU, saopšteno je nakon susreta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: