Grčka-Makedonija: Spor oko postera

U Skoplju su ukinuti bilbordi na kojima je prikazana grčka zastava sa kukastim krstom, nakon što je Grčka oštro protestovala.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.03.2008.

08:56

Default images

Posle protestne note grčke vlade koju je makedonskom ministarstvu spoljnjih poslova uručila šefica grčke kancelarije za veze Aleksandra Papadopulu, vlada u Skoplju se ogradila da je ona deo ove manifestacije. Slikar Botev, koji je autor slike na kojoj se nalazi sporna grčka zastava, kako pozadina jednoj porodičnoj fotografiji, izjavio je da se radi o pogrešnom tumačenju.

"Nije bilo nikakve namere za provokaciju prema Grčkoj. Radi se o drevnom indijskom simbolu koji u kontekstu moje porodice, koja potiče iz egejskog dela Makedonije, označava sreću, ljubav i radost", objašnjava autor.

Zlatko Stevkovski, direktor Kulturno-informativnog centra u Skopju, koji je organizator izložbe, takođe je ocenio da je reakcija iz Atine neopravdana.

"Ja se ne smatram pozvanim da cenzurišem autora i ono što on smatra da treba da bude izloženo", kazao je Stevkovski.

Izložba treba da bude otvorena 3. aprila, kada će se na samitu NATO u Bukureštu odlučivati o članstvu Makedonija u Alijansi na šta je Grčka najavila veto, ukoliko ne bude nađeno rešenje za 17-godina dugi spor oko ustavnog imena bivše jugoslovenske republike.

Grčka je danas uputila oštar protest zbog postera.

"Ovaj neprihvatljiv poster, koji je pušten u opticaj posredstvom privatne inicijative i istaknut na ulicama Skoplja, direktno vređa nacionalni simbol naše zemlje i našu borbu protiv fašizma i nacizma", izjavio je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Jorgos Kumucakos.On je dodao da su grčkim predstavnicima date instrukcije da ulože oštar protest makedonskom Ministarstvu spoljnih poslova zbog ove provokacije, kao i da zatraže uklanjanje uvredljivog bilborda.

"Ovaj incident pokazuje da oni koji investiraju u šovinizam i fanatizam prave ogromnu grešku i takođe ponovo potvrđuje ispravnost grčkog stava, konkretno, da je nužan uslov za uspostavljanje odnosa solidarnosti i savezništva poštovati u praksi dobrosusedske odnose između zemalja i naroda", naveo je Kumucakos, a preneli grčki mediji.

Slika sa kukastim krstom na grčkoj zastavi, umesto krsta, bila je jedna od prvih koju su sinoć emitovali svi televizijski dnevnici u Grčkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: